Wat is een TS-bestand?

In “TS file”, staat de afkorting voor “Transport Stream”. Het is een gestandaardiseerd communicatieprotocol voor de overdracht van audio, video en gegevens (zoals ondertitels). TS bestanden zijn veel beter dan hun reputatie.

Bij het overzenden van een video wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde transport stream, die ook wel MPEG TS of MTS wordt genoemd. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld de digitale video en de digitale audio van een videobestand in bundels worden doorgegeven. Er worden doorlopende byte-reeksen van pakketten met 188 bytes elk gebruikt. Dit heeft het voordeel dat de gebruiker sneller toegang heeft tot de inhoud na onderbrekingen in de ontvangst.

Typische toepassingen van TS-bestanden

Een transportstroom bevat automatische foutcorrectie als gevolg van de continue opeenvolging van pakketten. Als er op enig punt een gat in de stroom ontstaat, volgt het volgende pakket onmiddellijk. Zelfs bij een slechte transmissiekwaliteit wordt op deze manier een ononderbroken transmissiestroom gegarandeerd.

De bestanden worden daarom vooral gebruikt waar bijzonder stabiele transmissies vereist zijn. Zij worden bijvoorbeeld aangetroffen in harde schijven en satellietontvangers. Af en toe verschijnen ze ook op DVD’s.

Hoe om te gaan met TS-bestanden op de computer

Weinig computers kunnen overweg met een TS-bestand, aangezien dit formaat niet voor computers is ontwikkeld. Er zijn echter enkele freeware oplossingen beschikbaar die kunnen worden gebruikt om overeenkomstige bestanden te openen. Hiertoe behoort bijvoorbeeld de VLC Media Player. Als u een TS-bestand echter verder wilt verwerken, moet u overwegen het onmiddellijk om te zetten. De freeware TS-Converter is geschikt voor dit doel.