Wat is een vast tarief?

Een flat rate is een vaste prijs die geldt voor een bepaalde gebruiksperiode, bijvoorbeeld een week of een maand. Na betaling van het forfaitaire bedrag ontstaan geen verdere kosten voor het gebruik van de overeengekomen diensten.

Voor de gebruiker wordt een forfaitair bedrag geassocieerd met kostentransparantie en kostenzekerheid. Het vaste tarief maakt een onbeperkt gebruik van de geboekte dienst mogelijk binnen de contractueel overeengekomen gebruiksperiode zonder extra kosten. Betaalde flatrates worden echter ook niet terugbetaald als een klant het gekochte aanbod niet volledig benut.

Toepassingsgebieden van flatrates

Flat rates worden tegenwoordig op tal van verschillende gebieden aangeboden. Forfaitaire tarieven zijn nu bijvoorbeeld ook beschikbaar voor e-books of videostreaming. Buiten de digitale sfeer worden onder meer flat-rate tickets of flat-rate party’s aangeboden.

Flat-tarieven voor telefonie en internet

Flat-tarieven vinden echter hun oorsprong in de telefoniesector. Oorspronkelijk ging het om lokale gesprekken in het vaste net die werden gefactureerd op basis van een maandelijks basistarief zonder prikklok. Het eerste vaste tarief voor telefonie via het vaste net in heel Duitsland werd in 2004 op de markt gebracht door de onderneming Arcor. Intussen zijn dergelijke forfaitaire telefoontarieven de algemene norm geworden, zowel op het vaste als op het mobiele netwerk. Klanten kunnen kiezen of zij een vast tarief voor het netwerk van hun eigen provider willen kopen of een vast tarief voor het hele netwerk. Voor smartphones zijn er tal van all-inclusive tarieven voor telefonie, sms en internet op de markt. Optioneel kunnen deze componenten ook als afzonderlijke forfaitaire bedragen worden aangekocht. Vergelijkbare pakketten zijn beschikbaar voor vaste telefonie en vast internet thuis.

Flat rates with different scope of services

In detail, een flat rate kan een zeer verschillende scope van diensten omvatten. Enerzijds gaat het om de duur van het gebruik: vaste tarieven voor telefonie en internet worden aangeboden voor één dag, één week of één maand. Anderzijds verschillen de vaste tarieven wat betreft netwerkdekking en het inbegrepen datavolume voor hogesnelheidsinternet. Bij veel vaste tarieven voor mobiele telefonie wordt de internetsnelheid teruggebracht tot GPRS-niveau nadat de overeengekomen datalimiet is overschreden. In de sector van de mobiele telefonie kunnen dergelijke beperkte vaste tarieven nuttig en kosteneffectief zijn, aangezien zij gebaseerd zijn op daadwerkelijk gebruikersgedrag. Een DSL-contract moet echter bij voorkeur geen datalimiet bevatten met daaropvolgende throttling.

De juiste flatrate kiezen

De keuze van de juiste flatrate voor telefonie en internet hangt af van het eigen gebruikersgedrag. Mensen die bijvoorbeeld zelden actief bellen met hun smartphone en vooral gebeld worden, of die het toestel alleen intensiever gebruiken als ze op reis zijn, hebben een tarief nodig dat daarop is afgestemd. Andere gebruikers willen vooral een krachtige internet flatrate. Voor hen is telefonie van secundair belang. In dergelijke gevallen kan het zinvol zijn verschillende vaste tarieven te kopen voor telefonie en internet.