Wat zijn Android Instant Apps

Instant Apps zijn apps die niet gedownload hoeven te worden en waarmee je alleen bepaalde functies kunt gebruiken. Hier is hoe ze werken

Tijdens de 2016 Google I/O conferentie, de bijeenkomst gericht op ontwikkelaars, introduceerde Mountain View Android Instant Apps. Dit is een systeem waarmee u apps kunt gebruiken zonder dat u ze op uw smartphone hoeft te installeren: vanuit de Google Play Store downloadt u alleen de functionaliteit die u nodig hebt.

Met een voorbeeld wordt het makkelijker om te begrijpen hoe Instant Apps werken. Als u bijvoorbeeld de treintijden wilt bekijken maar niet de hele app wilt downloaden, kunt u alleen het deel van de app gebruiken dat gewijd is aan aankomst- of vertrektijden. En je hoeft het niet te downloaden. Het zal direct beschikbaar zijn voor gebruik in de Google Play Store. Instant Apps zijn speciaal ontworpen voor mensen die in ontwikkelingslanden wonen, waar het downloaden van 300MB voor een enkele app een echt probleem kan zijn. Hier leest u wat Instant Apps zijn en hoe ze werken.

Wat zijn Instant Apps

Android Instant Apps zijn ontworpen voor alle Android-gebruikers die niet graag nieuwe programma’s downloaden op hun smartphones. Om niet te veel geheugen in beslag te nemen of de prestaties van het toestel te vertragen. Met Instant Apps kunnen we een toepassing uitproberen, of indien nodig gebruiken, die we misschien lange tijd op de telefoon hebben laten staan zonder hem ooit te gebruiken. Het neemt alleen geheugenruimte in beslag. Het laden van een Instant Apps gaat vrijwel onmiddellijk. In feite downloadt het systeem slechts 4MB per applicatie op onze Android smartphone.

Hoe Instant Apps werken

Om Instant Apps te kunnen gebruiken, hebt u toegang nodig tot de Google Play Store. Naast de downloadknop vindt u ook de link voor toegang tot de Instant Apps. Zodra we een Instant Apps sluiten, zal het voor altijd van onze smartphone verdwijnen. Uit de eerste tests blijkt echter dat elke Instant Apps een paar uur in de cache van Android-smartphones blijft opgeslagen.

Wat verandert er voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars zullen hun aanpak voor het bouwen van apps volledig moeten veranderen. Instant Apps kunnen namelijk niet op dezelfde manier worden ontwikkeld als normale Apps. Google heeft al richtlijnen vrijgegeven die het leven van softwarebedrijven veel gemakkelijker zullen maken. De grote verandering zit in de manier waarop de toepassingen zullen moeten worden gemaakt: elke software zal modules moeten bevatten, zodat de gebruiker alleen het gedeelte downloadt dat hij nodig heeft en de toepassing onmiddellijk kan gebruiken zonder deze te moeten installeren.