Duitsers zijn klaar voor mobiel betalen

Volgens een Bitkom-studie staan drie op de tien Duitsers open voor betalen met de smartphone. Om tegemoet te komen aan de behoeften van zijn klanten, springt Aldi Nord nu op de mobiele betaalwagen.

Vanaf nu kunnen klanten in ongeveer 2.400 Aldi Nord-winkels contactloos betalen met hun smartphone, Maestro- en V-Pay-debetkaart via NFC. Uit een onderzoek van Bitkom blijkt dat Aldi Nord aan de behoeften van zijn klanten voldoet en dat de Duitsers er klaar voor zijn.

29 procent van de Duitsers staat open voor betalen met de smartphone. Dat komt overeen met een goede 20 miljoen mensen. 22 procent van de ondervraagden kan zich voorstellen om in de toekomst met zijn smartphone contactloos te betalen via de zogenaamde NFC-procedure, 7 procent heeft dat al gedaan. Van de 14- tot 29-jarigen staat volgens de studie maar liefst 27 procent open voor de mobiele betaalmethode, en 14 procent heeft er al gebruik van gemaakt.

Smartphone in plaats van contant geld

“In de nabije toekomst zal de smartphone een veel gebruikt betaalmiddel zijn naast contant geld. NFC is de sleuteltechnologie die deze ontwikkeling stimuleert,” legt Bitkom Vice President Ulrich Dietz uit. “De grote smartphonefabrikanten hebben al NFC-compatibele toestellen op de markt. Wat de infrastructuur van de lezers in de winkels betreft, hebben wij echter nog heel wat in te halen in vergelijking met andere landen,” zegt Dietz.

NFC maakt het mogelijk

Tegenwoordig zijn er in Duitsland slechts zo’n 60.000 acceptatiepunten voor contactloze betalingen via NFC, wat overeenkomt met ongeveer 8 procent van alle betaalautomaten. De komende jaren zal het aantal NFC-compatibele terminals snel groeien, volgens schattingen van Bitkom.

“Zodra de betaalautomaten over de hele linie zijn omgebouwd, zal betalen met de smartphone in zeer korte tijd een doorbraak beleven”, legt Dietz uit. NFC-technologie schept ook de voorwaarden voor een aantal andere praktische toepassingen van de “mobiele portemonnee”, d.w.z. de digitale portemonnee. In de toekomst zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om zich in te schrijven voor autodelen en via de smartphone de auto te starten, zich te identificeren of de deur van een flat te openen. “Op middellange termijn kan de mobiele portemonnee in de smartphone de fysieke portemonnee en de sleutelbos volledig vervangen,” zegt Dietz.