Verborgen cloudkampioen van de Baltische kust

De Oost-Duitse ICT-dienstverleners Boreus, Gecko, Reventure en hun Poolse zus Codefit varen nu onder de Release42-vlag. Van agile softwareontwikkeling tot 24/7 managed cloud operations, de groep bestrijkt een breed spectrum.

Zelfs insiders in de industrie haalden tot een paar maanden geleden hun schouders op toen ze de naam “Release42” tegenkwamen. Dat is tot op zekere hoogte veranderd sinds Cloudbuddies medeoprichter en ex-Claranet manager Nils Kaufmann in maart bij de in Rostock gevestigde groep kwam als Chief Operating Officer (COO). De doorzetter op het gebied van hosting en cloud, die in september vorig jaar het initiatief Eurocloud Native (ECN) lanceerde, beschikt immers over een groot netwerk.

Nils Kaufmann, COO bij Release42, wil de groep positioneren als een toonaangevende cloud MSP.

Nils Kaufmann, COO bij Release42, wil de groep positioneren als een toonaangevende cloud MSP.

Drie Oost-Duitse dienstverleners opereren onder de paraplu van de Release42 Group: de beheerde cloudprovider Boreus uit Stralsund, de individuele softwareontwikkelaar Gecko uit Rostock en de e-commercespecialist Reventure uit Gera. De constructie wordt voltooid door de branchespecialist Codefit uit Katowice, Polen, die digitale toepassingen voor cruisemaatschappijen ontwikkelt. Alle vier zijn zij gevestigd in hun doelsegmenten en bedienen daar gerenommeerde cliënten. Tot de clientèle van de groep behoren bijvoorbeeld de detailhandelsbedrijven Baur, Heine en Quelle, het modemerk Bonprix, de mediahuizen Axel Springer, Looksfilm en Neue Osnabrücker Zeitung, de cruisemaatschappijen Aida en MSC Cruises, het biotechbedrijf Centogene alsmede de muziek- en theateruniversiteit van Leipzig en de universiteit van Rostock. Sommige klanten maken gebruik van twee of zelfs drie groepsleden.

Veranderde eisen

De naam Release42 ontstond voor het eerst in 2019, toen de in Rostock gevestigde holding JBM Technology, waartoe de vier dienstverleners behoren, de noodzaak inzag om een overkoepelend merk voor hen te bouwen. Hieraan lag de constatering ten grondslag dat de eisen van de klant veranderen in de loop van de digitalisering. Om hun transformatie te bevorderen, hebben bedrijven uitgebreide ondersteuning nodig. Van de kant van een ICT-dienstverlener vereist dit niet alleen infrastructurele knowhow en operationele competentie, maar ook het vermogen om klanten te helpen hun applicatielandschappen te moderniseren. Het feit dat Boreus, Gecko, Reventure en Codefit elkaar met hun vaardigheden aanvullen en gezamenlijk een holistisch spectrum van diensten kunnen aanbieden, was voor buitenstaanders echter niet doorzichtig. Daarom was een naam nodig die de saamhorigheid van de vier onderstreept.

Een merk alleen zorgt echter niet automatisch voor meer zichtbaarheid. De groep heeft ook een marketingstrategie nodig. Dit is een van de redenen waarom zij Nils Kaufmann hebben binnengehaald, die “de verborgen kampioen meer in de schijnwerpers moet zetten”. Daarmee slaan de Noord-Duitsers nieuwe wegen in. Tot nu toe hebben zij nauwelijks geld uitgegeven aan reclame en public relations – of aan verkoop. “In Rostock en Stralsund wordt dit Hanze-terughoudendheid genoemd,” legt de manager uit. In de regel wonnen de dienstverleners nieuwe klanten door mond-tot-mondreclame of op aanbeveling van tevreden klanten.

Ambitieuze doelstellingen

Al met al is de strategie succesvol gebleken. In totaal heeft Release 42 nu ruim 200 medewerkers in dienst van meer dan 200 bedrijven en overheidsinstellingen. Kaufmann, die als COO ook verantwoordelijk is voor verkoop en bedrijfsontwikkeling, is ervan overtuigd dat de dienstverleners nog succesvoller zouden kunnen zijn als zij consequent als eenheid zouden optreden. Hij ziet er dan ook een taak in om hen nog dichter bij elkaar te brengen in één organisatie. Het verklaarde doel is om “Release42 te positioneren als de toonaangevende managed service provider in de multicloud-omgeving”.

Het plan klinkt niet aanmatigend. Volgens de marktonderzoekers van ISG heeft de groep het potentieel om dit te doen. In hun nieuwste Provider Lens over “Next-Gen Private / Hybrid Cloud”, deze maand gepubliceerd, classificeren ze Release42 als een “rijzende ster” in managed services voor de midmarket (bedrijven met 100 tot 4.999 werknemers): als een serviceprovider die goed op weg is om zich in de komende één tot twee jaar bij de rangen van de topproviders te voegen. Volgens de analisten moet de holding zijn plan om de marketing en de verkoop te verbeteren echter in de praktijk brengen en zijn eigen sterke punten agressiever op de markt brengen.

Aanvullende informatie

Dienstengroep pakt ook management nieuw aan

Release42 haalde in maart van dit jaar Nils Kaufmann aan boord als Chief Operating Officer (COO) om de in Rostock gevestigde dienstengroep nieuw elan te geven. Het feit dat de Noord-Duitsers een C-level executive van buitenaf inhuurden bij de hosting en cloud expert is nogal atypisch voor hen. Tot dusver hebben zij senior managers voornamelijk uit hun eigen gelederen aangeworven. Andreas Engel, CEO bij Boreus, en Christian Lanz, CEO bij Gecko, zijn daar voorbeelden van. De een werkt al 18 jaar bij de beheerde cloudprovider, de ander 16 jaar bij het software- en adviesbedrijf. Engel begon bij Boreus als systeembeheerder, Lanz bij Gecko als ontwikkelaar. Kaufmann werkt nauw samen met beiden in de dagelijkse gang van zaken. En met beiden waardeert hij de grote ervaring die ze hebben opgedaan in de praktijk van respectievelijk de software- en MSP-activiteiten.

Alles uit één hand

Volgens Kaufmann zijn de sterke punten van de groep het brede spectrum aan competenties dat de leden samen bestrijken en dat ze klanten holistische ondersteuning bieden, van advies tot ontwerp van oplossingen en implementatie tot 24/7-operatie. Daarbij komen nog vele jaren ervaring. Zo is het software- en adviesbedrijf Gecko, dat tegenwoordig volgens agile-methoden oplossingen op maat creëert, al sinds 1990 op de markt actief. Boreus werd opgericht in 2003 en is uitgegroeid van een managed hosting provider tot een hybride cloud specialist die werkt met AWS (Advanced Partner), Microsoft (Gold Partner) en Ionos (Platinum Partner). “Onze USP is dat we naast infrastructuur- en platformdiensten ook Application Development & Modernisation aanbieden”, somt de COO op. “Ik ken geen andere MSP die een dergelijke stack volledig uit één bron kan leveren.”

De naam Release42 is overigens een verwijzing naar de sciencefictionroman “Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”, waarin een supercomputer het getal 42 bepaalt als antwoord op alle vragen. Het zou moeilijk zijn om de aanspraak op holisme op een originelere manier uit te drukken.