Smartphonemarkt daalt met 20 procent

Volgens marktonderzoekers van Gartner blijft de wereldwijde verkoop van smartphones dalen als gevolg van de Covid 19-pandemie. Al in het eerste kwartaal daalde de verkoop meer dan ooit tevoren. Deze trend zette zich voort in het tweede kwartaal.

De Covid 19-pandemie blijft gevolgen hebben voor de wereldwijde mobiele industrie. Wereldwijd zijn er in het tweede kwartaal van 2020 in totaal 295 miljoen smartphones verkocht aan eindgebruikers. Volgens onderzoeks- en adviesbureau Gartner betekent dit een daling van 20,4 procent op jaarbasis.

Van de vijf grootste smartphonefabrikanten heeft Samsung de grootste omzetdaling, terwijl de verkoop van smartphones door Apple op jaarbasis vrijwel gelijk is gebleven. Hoewel de cijfers van Huawei op jaarbasis ook lager uitvallen, zag het bedrijf een kwartaal-op-kwartaalgroei van 27,4 procent, waarmee Samsung virtueel de eerste plaats innam.

Manufacturer Rankings

Samsung neemt in het tweede kwartaal van 2020 de eerste plaats in onder de beste smartphonefabrikanten wereldwijd. De Koreanen verkochten ongeveer 54,8 miljoen apparaten en hebben 18,6 procent marktaandeel, een daling van 27,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Huawei kwam op de tweede plaats met ongeveer 54,1 miljoen verscheepte apparaten en een marktaandeel van 18,4 procent. De Chinese fabrikant verkocht daarmee 6,8 procent minder smartphones dan in het tweede kwartaal van 2019.

Apple verkocht in het tweede kwartaal van 2020 wereldwijd zo’n 38,4 miljoen iPhones, goed voor een marktaandeel van 13 procent. Het Amerikaanse bedrijf verkocht daarmee 0,4 procent minder iPhones dan in dezelfde periode vorig jaar.

In het eerste kwartaal van 2020 zat Xiaomi nog op een groeikoers, maar nu heeft de fabrikant 21,5 procent minder verkochte toestellen genoteerd dan in hetzelfde kwartaal van 2019.Het Chinese bedrijf heeft 26,1 miljoen stuks verkocht en 8,9 procent marktaandeel.

De Chinese fabrikant Oppo verscheepte in het tweede kwartaal van 2020 ongeveer 23,6 miljoen smartphones, goed voor een marktaandeel van 8 procent en een verlies van 15,9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.

Al bijna 97,7 miljoen smartphones gingen wereldwijd over de toonbanken bij de “andere” fabrikanten, goed voor een marktaandeel van 33,2 procent, wat 28,8 procent minder is dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.