Stroomvoorziening

Een voeding is de hardwarecomponent die elektriciteit levert aan computers en andere apparaten. Het zet elektrische stroom uit een stroombron, zoals een stopcontact, batterij of generator, om in het juiste formaat en geeft deze door aan een apparaat. Het regelt ook de spanning die naar de machine wordt geleid om oververhitting te voorkomen. Voedingen worden soms afgekort als PS of P / S, PSU (voedingseenheid).

Voedingen worden beoordeeld in termen van het aantal watt dat ze genereren. Hoe krachtiger de computer, hoe meer watt hij aan componenten kan leveren.

Stroomconversie

Voedingen zetten de formaten van elektriciteit om die uit stroombronnen worden gehaald om te passen bij het formaat dat nodig is voor de machines die ze aandrijven. Er zijn twee hoofdtypen voedingen die verschillen naargelang de conversie. Het meest voorkomende type voeding converteert wisselstroom (AC) van de stroombron naar gelijkstroom (DC), de zogenaamde AC-DC-voedingen. DC-DC-voedingen komen minder vaak voor. Ze worden vaak gebruikt om elektrische apparaten aan te sluiten op batterijvoedingsbronnen, zoals auto-stopcontacten of andere bronnen die gelijkstroom leveren. Over het algemeen leveren de meeste stroombronnen wisselstroom.

Voltage

Stroombronnen geven een constante uitgangsspanning af. Sommige apparaten hebben echter meer spanning nodig om te werken, terwijl andere die een lager spanningsniveau nodig hebben, die output mogelijk niet aankunnen zonder oververhitting. Voedingen verhogen of verlagen de uitgangsspanning om te voldoen aan de eisen van een bepaalde machine.

Onderdelen van een stroomvoorziening

Voedingen bestaan ​​uit vier hoofdcomponenten die elk een specifieke functie vervullen:

  • Transformatoren regelen de inkomende spanning. Ze verhogen of verlagen de spanning om aan de vereisten van een apparaat te voldoen.
  • Gelijkrichters zetten de inkomende AC om naar DC. Deze zijn verkrijgbaar als halve golf, volledige golf of brug.
  • Filters egaliseren de golven in de stroom nadat deze is geconverteerd naar DC. Het ongeregelde vermogen dat door het filter wordt afgegeven, is veel soepeler, maar niet helemaal vlak.
  • Spanningsregelaars maken het werk van het filter af door eventuele overgebleven rimpelingen in de spanning te verminderen die kunnen leiden tot stroomuitval of oververhitting.

Intern versus extern

Voedingen kunnen zowel intern als extern zijn. De meeste desktopcomputers hebben interne voedingen die rechtstreeks op het moederbord kunnen worden aangesloten. Kleinere apparaten, zoals laptops of externe harde schijven, gebruiken externe voedingen om de batterijen erin op te laden.