Spamaandeel in e-mailvolume gedaald

In januari 2013 was ruim een tiende van de e-mailspam die in Duitstalige inboxen terechtkwam, afkomstig uit de Verenigde Staten. Bijna twee jaar nadat het spambotnet Rustock werd uitgeschakeld, heeft de VS de toppositie in het versturen van spam heroverd, zo blijkt uit het Eleven E-Mail Security Report.

In zowel december 2012 als januari 2013 is het volume van spam aanzienlijk gedaald, aldus Eleven. De antispamspecialist had echter in 2010/11 en 2011/12 al een dergelijke seizoensschommeling vastgesteld. In januari 2013 nam spam 60 procent van het wereldwijde e-mailvolume voor zijn rekening, vergeleken met bijna 74 procent in november 2012.

Elke tiende spambericht in de Duitstalige wereld kwam in januari uit de VS, dat daarmee de roemloze toppositie veroverde. Volgens Eleven staan India (6,9 procent) en Roemenië (6,6 procent) op de tweede en derde plaats. Duitsland behoort met een aandeel van 2,3 procent niet meer tot de top tien afzenders (13e plaats).

In het licht van de daling van spam is het niet verwonderlijk dat het aandeel van phishing- en malware-e-mails in januari is gestegen. Terwijl het aandeel van de phishingberichten met 72% toenam, steeg het aandeel van de viruse-mails met 27% en bedroeg het 1,6%. Dit klinkt betrekkelijk laag, maar bijna elke zestigste e-mail was besmet met kwaadaardige code.

In dezelfde periode daalden de “klassieke” spamonderwerpen. Casinospam is nog steeds het belangrijkste spamonderwerp, maar tussen november 2012 en januari 2013 is het aandeel ervan gedaald van ongeveer 35 naar 23 procent. Farmaceutische spam steeg met vijf procentpunten na een recordlaagte (7,9 procent), terwijl namaak luxegoederen stagneerde met een aandeel van 4,4 procent.

Volgens Eleven was een duidelijke dominantie van landspecifieke spam-, phishing- en malwarecampagnes waarneembaar. Van de e-mails die naar Duitse ontvangers werden gestuurd, waren zowel de grootste spam- als de grootste malwaregolf in het Duits geschreven. Het volledige Eleven E-Mail Security Report van februari 2013 is te vinden op de website van Eleven.