Duitsers vinden pre-vakantie stress extreem

De stressniveaus van Duitse, Franse en Britse werknemers rond de feestdagen verschillen. De gedachte aan alles wat zich tijdens de afwezigheid op kantoor opstapelt, kan de feestdagen bij voorbaat bederven.

Omdat veel bedrijven besparen op personeel of misschien geen personeel kunnen vinden door een tekort aan geschoolde arbeidskrachten, moet er voor de vakantie vaak veel worden gedaan: voorbereidend werk, overdracht aan collega’s en dergelijke. Dan zijn er nog de privé-reisvoorbereidingen. Dus voor de vakantie, neemt de stress echt toe. Voor een studie vroeg Wrike, een expert in werkbeheer, aan 240 Duitse, Franse en Britse werknemers hoe hoog ze hun stressniveau op dat moment inschatten.

Voor veel professionals is het hectisch voor hun vakantie.

Een kwart van de Duitse deelnemers aan een enquête voelt zich extreem gestrest voor hun vakantie. Dit betekent dat het subjectieve stressniveau van de Duitsers aanzienlijk hoger is dan dat van de Britse en Franse vergelijkingsgroep. Slechts 13 procent van de Britten en zeven procent van de Fransen voelen zich voor hun vakantie even gestrest.

Vrouwen en mannen

Een nadere blik op Duitse kantoorwerkers leert dat 65 procent van hen kort voor hun vakantie “extreem” (25 %) of “zeer” (40 %) gestrest is. De stress is vooral hoog voor vrouwen: Ongeveer een op de drie vrouwelijke respondenten (29 %) omschrijft de stress voorafgaand aan de vakantie als “extreem” – terwijl dit onder mannen slechts 22 % is.

Uit de Wrike-enquête blijkt niet of deze ongelijke verdeling te wijten is aan de vaak dubbele belasting van vrouwen met werk en huishouden.

De leverancier van samenwerkingsoplossingen speculeert daarentegen meer in zijn voordeel: mannen zouden met minder stress op vakantie gaan dan vrouwen, omdat zij vaker een beroep doen op de hulp van IT-tools en apps om zichzelf en hun team voor te bereiden op de afwezigheid. Zo zei bijna de helft van de mannen (49%) dat zij dergelijke hulpmiddelen “zeer nuttig” vonden bij de voorbereiding op verlof op kantoor. Voor vrouwen daarentegen is dit cijfer slechts 33 procent.