SDI ontvangercode: de “officiële” is er maar één

Hoewel het mogelijk is om meerdere ontvangercodes voor e-facturen aan te vragen, kan er slechts één geregistreerd worden op de website van Agenzia delle Entrate

Cijfers en statistieken liegen er niet om: ondanks een ietwat trage start heeft e-facturering de Italiaanse professionals en bedrijven al veroverd. Vanaf 1 januari 2019, toen de elektronische facturering tussen particulieren verplicht werd, zijn tot en met 30 juni 2019 920 miljoen belastingdocumenten verzonden. Daarbij komt nog de positieve feedback van beroepsbeoefenaren en bedrijven, die zowel op organisatorisch (minder administratieve rompslomp) als economisch (snellere betalingen) vlak meer dan tevreden zijn.

Desondanks bestaan er nog steeds twijfels over de werking van bepaalde elementen van de e-factuur. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet hoeveel SDI-ontvangerscodes zij kunnen aanvragen en welke zij moeten gebruiken als er meer dan één is. De situatie is echter minder ingewikkeld dan zij lijkt: de Inland Revenue geeft nauwkeurige instructies. U hoeft ze alleen maar op te volgen om geen fouten te maken.

Door te kiezen voor “hulp” van een compleet administratief beheersplatform zoals Libero SiFattura, kunt u een unieke SDI-code genereren waarmee u snel en automatisch alle facturen voor uw bedrijf kunt ontvangen.

Hoeveel SDI-ontvangstcodes kunt u aanvragen

Theoretisch is er geen limiet aan het aantal SDI-ontvangstcodes dat kan worden aangevraagd en gebruikt. In feite genereert het uitwisselingssysteem evenveel codes als worden gevraagd door de bevoegde partijen tot wie het is gericht. Als u wilt, kunt u bijvoorbeeld een code genereren voor elke elektronische factuur die u moet uitreiken, maar dit proces zal tot veel verwarring leiden.

De ideale oplossing is om de ontvangerscode die wij als “hoofd” beschouwen te registreren in het Inland Revenue-portaal en te koppelen aan het BTW-nummer van de onderneming of onze beroepsactiviteit. Op die manier zullen alle facturen met het adres “0000000” automatisch naar ons fiscaal “register” worden doorgestuurd. Bovendien zullen alle facturen toegankelijk zijn vanuit de persoonlijke ruimte, waartoe u toegang hebt met uw Entratel / Fisconline-gegevens.

Hoe beheert u inkomende elektronische facturen met Libero SiFattura

Een andere, eenvoudigere en directere manier is het gebruik van een beheerplatform waarmee u zowel de administratieve en fiscale kant van het bedrijf als de zuiver economische kant kunt controleren. Met Libero SiFattura kun je bijvoorbeeld een SDI-ontvangerscode genereren voor het ontvangen van facturen en deze koppelen aan je BTW-nummer.

Dit is echter slechts een van de mogelijkheden van het Italiaonline platform. Met Libero SiFattura kunt u gepersonaliseerde facturen maken door een van de beschikbare lay-outs te kiezen en uw eigen logo toe te voegen. Bovendien kunt u de verzending van terugkerende facturen vanuit het platform automatiseren en een overzicht bijhouden van betaalde en openstaande documenten. Op die manier kunt u uw cashflow controleren en een idee krijgen van de financiële prestaties van uw bedrijf of onderneming. Het gratis SiFattura Basic-plan is ideaal voor BTW-rekeninghouders in het minimumbelastingstelsel; het SiFattura Lite-plan, voor €29+BTW voor het eerste jaar, is ideaal voor freelancers en micro-ondernemingen; en het SiFattura Pro-plan, voor €49+BTW voor het eerste jaar, voegt geavanceerde functies toe die het perfect maken voor middelgrote en grote bedrijven.