E-facturatie: wanneer SDI en PEC gebruiken

Met de komst van e-facturatie zouden we allemaal een hulpmiddel moeten hebben om fiscale documenten te ontvangen. Dit zijn de opties die u ter beschikking staan

De invoering van elektronische facturering op 1 januari 2019 zal onze gewoonten ingrijpend veranderen. Papieren facturen, zegels en stempels zijn gedoemd te verdwijnen en wanneer het moment is aangebroken om een factuur te vragen aan eender welke beroepsbeoefenaar (loodgieter, elektricien, tandarts of zelfs boekhouder), moeten we over een geschikt instrument beschikken om deze te ontvangen.

Elektronische facturen worden niet rechtstreeks van de verstrekker naar de “rechtmatige” ontvanger gezonden, maar passeren de servers van het Sistema di Interscambio, een infrastructuur die door de belastingdienst is opgezet om de juistheid van de facturen te controleren en ze door te sturen naar de persoon of het bedrijf die ze in ontvangst zou moeten nemen.

Hoe elektronische facturen ontvangen

Een van de grootste twijfels waar zowel de 5 miljoen bezitters van een btw-nummer als de “gewone” burger mee kampt, is hoe een elektronische factuur moet worden verzonden en ontvangen. Eerlijk gezegd is er niet veel nodig om een e-factuur uit te reiken: als u tot een van de categorieën behoort waarop de maatregel van toepassing is (momenteel zijn alleen houders van een btw-nummer in het kader van de minimum- of forfaitaire regeling vrijgesteld van de e-factureringsplicht), zult u een e-factuur kunnen verzenden en ontvangen.Indien u tot een van de categorieën behoort waarop de maatregel van toepassing is (momenteel zijn alleen btw-plichtigen met een minimum- of forfaitair btw-nummer van de verplichting vrijgesteld), kunt u ervoor kiezen autonoom te handelen, met inachtneming van de door de belastingdienst vastgestelde technische parameters, of een beroep te doen op Libero SiFattura, het platform voor administratief beheer van Italiaonline dat de verzending, de ontvangst en de opslag van elektronische facturen vergemakkelijkt. Door gebruik te maken van deze beheersoftware is de uitgifte en de ontvangst van elektronische facturen onderworpen aan het gebruik van de SDI-ontvangerscode. Laten we eens kijken wat dit inhoudt.

Wat het is en hoe u de SDI-ontvangerscode verkrijgt

De SDI-ontvangerscode is een zevencijferige reeks die uniek is gekoppeld aan het BTW-nummer (en daarom ook wel de unieke code wordt genoemd) van de freelance beroepsbeoefenaar of het bedrijf. Het wordt rechtstreeks door de Inland Revenue gegenereerd of kan door een tussenpersoon worden aangevraagd. Met Libero SiFattura kunt u bijvoorbeeld automatisch een unieke SDI-code verkrijgen, waardoor u de facturen van uw leveranciers rechtstreeks binnen het platform voor administratief beheer van Italiaonline kunt ontvangen.

De unieke SDI-code kan echter alleen worden verstrekt aan beroepsbeoefenaren en bedrijven met een BTW-nummer en niet aan iedereen die belastingdocumenten moet ontvangen om deze bijvoorbeeld te gebruiken bij het indienen van een belastingaangifte.

Wat te doen als u niet over de SDI-ontvangerscode beschikt

In dit soort gevallen kan de unieke code worden vervangen door het Certified Electronic Mail-adres. De SDI bevat namelijk ook een veld voor de “Recipient PecDestinatario”: om de elektronische factuur naar de gebruiker te sturen is het dus voldoende zijn PEC-adres te kennen en dit in te voeren in het formulier dat naar het uitwisselingssysteem moet worden gezonden.

Hierom zou het openen van een e-mailadres nu handiger dan ooit kunnen zijn, vooral voor particulieren. Naast de lage beheerskosten (Libero Family Pec kost slechts 14,99 euro en stelt U in staat een groot aantal aangetekende zendingen te verzenden en te ontvangen), kunt U met de PEC facturen ontvangen van de tandarts en de monteur, opzeggingsbrieven versturen voor diensten en abonnementen (zoals betaaltelevisie of telefoonabonnementen), communiceren met de overheidsadministratie en nog veel meer.