Hoe bedrijven kunnen profiteren van narcisten

Arrogant, resistent tegen advies, egoïstisch. Narcisme wordt vaak geassocieerd met negatieve eigenschappen in het bijzonder. Maar vooral als het gaat om het introduceren van innovaties kunnen dergelijke leiders een voordeel zijn voor bedrijven.

We kennen hem allemaal: de persoon met een ego als een wolkenkrabber. Eigenwijs in zijn voorkomen, bazig in zijn gebaren en niet bepaald gevoelig in zijn omgang. Zonder twijfel, werken met een narcist is niet leuk voor iedereen. Maar hoe impopulair ze ook mogen zijn, zulke persoonlijkheden komen vaker in leidende posities terecht dan anderen. Dit wordt door verschillende studies bevestigd.

Nu zou je kunnen proberen deze collega’s zo veel mogelijk te vermijden. Maar in plaats daarvan zouden bedrijven ook gebruik kunnen maken van de voordelen van dergelijke persoonlijkheden. Vaak is hun houding charmant, zelfverzekerd en assertief. Deze narcistische trekjes zijn zeer welkom in leiderschapsposities. Volgens een studie van de Universiteit van Mannheim slagen zij er daarom in anderen te overtuigen van hun leiderschapspotentieel, vooral op het eerste gezicht.

Narcisten investeren vaker in disruptieve technieken

Uit een studie van de Friedrich Alexander Universiteit van Erlangen-Nürnberg blijkt ook dat CEO’s die narcistisch zijn, vaker investeren in disruptieve technieken. “Narcisten geloven dat ze dergelijke innovaties onder de knie kunnen krijgen, terwijl andere CEO’s geneigd zijn het buitensporige risico uit de weg te gaan,” zegt auteur van de studie Wolf-Christian Gerstner. Bovendien kan een leider meer aandacht verwachten als hij een nieuwe techniek introduceert dan wanneer hij steeds dezelfde paden bewandelt.

Zelfs in tijden van verandering en ontwrichting kunnen bedrijven het zich niet veroorloven stil te staan. In tegenstelling tot een gewetensvol maar aarzelend persoon, is een narcistische leider eerder geneigd om traagheid en starheid te helpen overwinnen. “En in het geval dat een nieuwe technologie daadwerkelijk superieur is aan de conventionele aanpak, kan een narcistische CEO in potentie het voortbestaan van een bedrijf betekenen,” aldus Gerstner.

.studybox {margin-bottom: 18px;padding: 19px 10px 10px;border: 1px solid ;background:white;line-height: 1.5em;position: relative;margin-top: 31px;} .studylink {position: absolute;display: block;padding: 2px 10px;;top: -15px;colour: white;text-transform: uppercase; background: #C2043D none repeat scroll 0 0;}

Wetenschappers schrijven vijf kenmerken toe aan narcisten: 1. Een overdreven zelfvertrouwen, 2. dat echter altijd moet worden bevestigd door aandacht, 3. een sterk streven naar dominantie, 4. een gebrek aan wil om de gevoelens van anderen in de eigen beslissingen te integreren, en 5. een zekere rusteloosheid en ongeduld.

Probeer dus niet eens de narcist te veranderen! Dat zal in de meeste gevallen toch niet werken. Denk in plaats daarvan na over hoe u zijn sterke punten het best kunt gebruiken voor de vooruitgang van het bedrijf. Misschien is er behoefte aan iemand die zelfverzekerd en energiek vooruit kan in tijden van verandering en die welwillend tegenover verandering staat.

Dit artikel verscheen eerst op ons partnerportaal MaschinenMarkt.