Meer IT-beveiliging voor bedrijven

De Corona-pandemie heeft samenwerkingsoplossingen een boost gegeven. Tegelijkertijd stonden veel aanbieders ter discussie over hun IT-beveiliging. Slack Technologies presenteert nu nieuwe beveiligingsfuncties voor zijn samenwerkingstool.

Om ervoor te zorgen dat de communicatie ook in het thuiskantoor niet wordt afgebroken, wenden bedrijven zich steeds vaker tot samenwerkingsoplossingen. Een van die aanbieders is Slack Technologies. Toepassingen uit de cloud vormen echter over het algemeen een uitdaging voor de IT-beveiliging, met name wat betreft de bescherming van gegevens. Daarom heeft Slack nu nieuwe beveiligingsfuncties aangekondigd voor zijn gelijknamige samenwerkingstool. Hiertoe behoren een enterprisesleutelbeheersysteem en informatiebarrières.

Sleutelbeheer en gegevensopslag

Met de Enterprise Key Manager (EKM) kunnen bedrijven nu zelf hun cryptosleutels beheren. De basis voor het systeem is de Key Management Service (KMS) van Amazon. Dit is bedoeld om de transparantie en controle over berichten en bestanden in Slack te vergroten. Tegelijkertijd hebben beheerders de mogelijkheid om indien nodig de toegang tot bepaalde gebieden in te trekken. De functie kan momenteel worden gebruikt voor de “Workflow Builder”. Integratie in Slack Connect is al gepland.

Daarnaast belooft de provider uitgebreide “data residencys”. Klanten kunnen voortaan hun eigen crypto-sleutels opslaan in de door hen geselecteerde dataregio. Naast de VS, waar tot dusver alle gegevens zijn opgeslagen, zijn ook Sydney, Frankfurt, Parijs, Tokio, Londen en Montreal beschikbaar.

Verder zijn er in de loop van het jaar zogenoemde “informatiebarrières” gepland. Deze belemmeringen zijn bedoeld om de communicatie tussen bepaalde gebruikers, zoals investeringsbankiers en aandeelhouders, te beperken, zodat er geen belangenconflicten ontstaan. Met deze controles kunnen beheerders regels en beleidslijnen naleven zonder onmiddellijk de samenwerking in de hele organisatie te blokkeren.

Meer verbindingen

Daarnaast is de Splunk-app nu ook beschikbaar in Slack. Splunk is een monitoring- en rapportageplatform dat gegevens uit verschillende bronnen klaarzet voor gebruikers. Gebruikers kunnen activiteiten uit de audit log API van Slack direct in Splunk virtualiseren en analyseren in voorgedefinieerde dashboards.

Daarnaast staat een koppeling van de mobiele app met Intune Mobile Application Management (MAM) van Microsoft gepland. Met Intune kunnen gebruikers via hun eigen mobiele apparaat (iOS, Android, Windows) toegang krijgen tot bedrijfsinformatie zonder dat de apparaten rechtstreeks door het bedrijf hoeven te worden beheerd. Tegelijkertijd hebben beheerders controle over hoe gegevens worden beschermd in toepassingen die via Intune op het mobiele apparaat zijn geïnstalleerd.