Bedrijven vertrouwen op hybride cloud, colocatie en edge computing

Cloud computing wordt steeds meer een centraal onderdeel. Bedrijven moeten daarom hun cloudstrategieën en IT-infrastructuren snel op elkaar afstemmen. Een studie van IDC laat zien voor welke uitdagingen zij staan en welke plannen zij hebben.

Volgens de IDC-studie “Cloud Infrastructures and Cloud Architectures in Germany 2021” is de cloud eindelijk gearriveerd bij Duitse bedrijven. Volgens het onderzoek implementeert 95 procent van de bedrijven een cloudstrategie en gaat de trend in de richting van hybride clouds.

“De cloud wordt nu steeds meer het zwaartepunt van IT”, zegt Matthias Zacher, Senior Consulting Manager bij IDC en projectleider van het onderzoek. “De verschuiving van het gebruik van afzonderlijke cloud-diensten naar een digitaal infrastructuurkader met de cloud als centraal leveringsmodel zal de komende jaren doorzetten.”

Dit proces bevindt zich momenteel nog in de beginfase. 33 procent van de bedrijven is van plan hun IT-infrastructuur ingrijpend te moderniseren omdat bedrijfsafdelingen meer flexibiliteit en wendbaarheid eisen. Dit zijn geen nieuwe eisen. Maar de urgentie neemt sterk toe. Dit geldt ook voor een hogere mate van automatisering en orkestratie van IT en dus van bedrijfsprocessen. Aan deze eis kan met de bestaande infrastructuren slechts met grote moeite en dus tegen hoge kosten worden voldaan. Tegelijkertijd rijst de vraag naar hogere IT-beveiliging, regelmatige aanpassing van IT aan compliance-eisen en robuuste maar tegelijkertijd responsieve IT-operaties. Het belang van dit laatste aspect is ruimschoots aangetoond door de Coronapandemie. Bovendien kan de digitale transformatie, maar ook product- en dienstinnovaties met een steeds kortere time-to-market niet in de vereiste tijd en kwaliteit worden geïmplementeerd met de bestaande, historisch gegroeide IT-infrastructuren.

Hybride cloud is duidelijk favoriet

80 procent van de deelnemers aan het onderzoek gebruikt verschillende soorten clouds. De hybride cloud is duidelijk het dominante model. Bedrijven richten zich meestal op één hyperscaler of infrastructuurleverancier met wie ze de samenwerking stap voor stap uitdiepen. Een tweede hyperscaler wordt overwogen of geëvalueerd om te benchmarken of om selectief gebruik te kunnen maken van diensten. Alleen zeer grote bedrijven volgen een strategie die meerdere hyperscalers omvat. “Een strategisch gepositioneerde multi-cloud omgeving is slechts voor een minderheid van de bedrijven een optie,” zegt Zacher. “We zien dus een duidelijke trend naar de hybride cloud, terwijl de multi-cloud strategie die al enkele jaren wordt gepropageerd blijkbaar zijn aantrekkingskracht verliest voor de brede massa.”

Het merendeel van de beslissers pusht de hybride cloud dus intensief en gebruikt meerdere structuren meer operationeel en tactisch voor een specifieke workload. Meer dan 95 procent van de respondenten heeft een cloudstrategie ontwikkeld. Dit is een verdere stijging ten opzichte van de enquête van vorig jaar en toont aan dat een moderne IT-infrastructuur steunt op de cloud.

Colocatie wint snel aan populariteit

Colocatiediensten worden steeds meer gebruikt. Terwijl vorig jaar iets minder dan 60 procent van de ondervraagde bedrijven colocatie gebruikte, is dit cijfer nu gestegen tot bijna 80 procent. Dit maakt het duidelijk: colocatie is aangekomen in Duitsland en is een belangrijk onderdeel geworden van de bedrijfsbrede IT- en cloudstrategie. De redenen voor het gebruik van colocatiediensten zijn veiligheid, snellere beschikbaarstelling van middelen en toegang tot de nieuwste technologieën. Deze zijn gericht op operationele optimalisatie en efficiëntiewinst, aangezien aanbieders hun middelen efficiënter en veiliger kunnen inrichten en voortdurend optimaliseren. Een ander belangrijk punt ten gunste van colocatie is het feit dat geen investeringen in de bouw van nieuwe datacentra vereist zijn. Dit bespaart tijd, verlaagt de kosten en maakt de kosten flexibeler.

Edge Computing en de Digitale Transformatie

Voor 38 procent van de respondenten is edge computing belangrijk voor de Digitale Transformatie en voor 24 procent is het zelfs een hoge prioriteit. Dat is in totaal 62 procent van de bedrijven. In de digitale transformatie zijn real-time processen, lage latentie, uitgebreide automatisering van processen en naadloze gegevensverstrekking en -verwerking fundamentele vereisten. Edge computing levert hieraan een steeds belangrijkere bijdrage.

Gaia-X

Het Europese digitaliseringsproject Gaia-X wordt door de meerderheid van de respondenten met belangstelling gevolgd. 90 procent heeft zich er min of meer intensief mee beziggehouden of ten minste kennis genomen van dit project. Ruim een derde van de ondervraagde besluitvormers zei dat zij gebruik zouden maken van Gaia-X aanbiedingen. 26% heeft reeds tegen besloten, en nog eens een derde twijfelt nog. Er is dus sprake van aanvaarding van de kant van de gebruikersondernemingen, althans tot op zekere hoogte. Dit is positief, aldus IDC.

Gaia-X versterkt de positie van lokale en regionale aanbieders. De ondervraagde besluitvormers vinden GDPR-conforme providers en Europese datarooms erg belangrijk. De trage tenuitvoerlegging is daarentegen een zeer duidelijk punt van kritiek. Het succes dat Gaia-X zal behalen als gevolg van de hoge marktdynamiek rond de wolk en digitalisering blijft open en kan wijzigingen vereisen ten opzichte van de oorspronkelijke plannen, alsmede een actieve betrokkenheid van alle bij het project betrokken partijen. Vanuit het oogpunt van IDC moet Gaia-X op middellange termijn resultaten boeken om zijn relevantie te rechtvaardigen.

Conclusie van IDC

Moderne IT-infrastructuur met de cloud als basis is de enabler van het concurrentievermogen van bedrijven. De cloud blijft de beste manier en de voor de hand liggende keuze om de “onderneming van de toekomst” op te zetten. De wijdverspreide aanwezigheid van een cloudstrategie spreekt voor zich. De doeltreffendheid van de cloud-strategie zal een sleutelfactor zijn die van invloed is op het concurrentievermogen en de groei op de markten waarop de bedrijven actief zijn. Cloud computing neemt tegenwoordig in de meeste gevallen de vorm aan van de hybride cloud. Het sluit het best aan bij de huidige eisen van organisaties. Vandaag de dag kunnen alleen grote bedrijven het prestatiepotentieel van de multi-cloud ontketenen, omdat het beheersen van de complexiteit buitengewoon hoog is. Op middellange termijn zullen architecturen verschuiven in de richting van nieuwe benaderingen.

Ondernemingen zullen de huidige en toekomstige taken alleen aankunnen met digitale infrastructuurframeworks met de cloud als kernelement. Volgens IDC is de verschuiving van het gebruik van afzonderlijke clouddiensten naar dit digitale infrastructuurkader momenteel de meest veelbelovende oplossingsrichting. Openheid en integratievermogen zijn hier de belangrijkste vereisten om gebruikers naadloos te kunnen voorzien van hulpmiddelen en functionaliteiten uit interne en externe bronnen. Organisaties moeten daarom hun technologie, architectuur en processen vandaag al optimaliseren en consolideren in plaats van morgen. Dit moet het gemeenschappelijke doel zijn van aanbieders en gebruikers.

Over het onderzoek

Met behulp van een gestructureerde vragenlijst werden in augustus 2021 200 organisaties in verschillende sectoren in Duitsland met meer dan 100 werknemers ondervraagd. Daarvan was 54 procent van de respondenten afkomstig uit het MKB (100 tot 999 werknemers) en 46 procent uit grote ondernemingen (meer dan 1 000 werknemers). De ondervraagden waren IT- en afdelingsbeslissers uit de volgende sectoren: industrie (36 %), financiële diensten en verzekeringen (20 %), gezondheidszorg (11 %), vervoer en logistiek (7 %), overheid (6 %), IT-diensten (6 %), andere sectoren (15 %).