Bedrijven zoeken gemiddeld acht IT-specialisten

De zoektocht naar IT-specialisten in Duitsland gaat onverminderd door. Gemiddeld zijn er 7,7 IT-specialisten per bedrijf nodig. Dit is het resultaat van een onderzoek door Honeypot. Om het tekort op te vangen, denken veel bedrijven nu opnieuw na.

De “war of talents” komt in Duitsland niet tot een einde. Duitse bedrijven zijn nog steeds wanhopig op zoek naar IT-specialisten. Volgens een studie van het banenplatform Honeypot is de gemiddelde behoefte aan IT-specialisten 7,7. Meer dan een derde van de ondervraagde bedrijven is van plan om in 2021 een dubbelcijferig aantal nieuwe IT-professionals in dienst te nemen. 41,2 procent van de respondenten overweegt tot vijf IT-professionals in dienst te nemen. Nog eens 14,6 procent is van plan 10-20 nieuwe tech-talenten aan te werven en 19,9 procent is van plan er meer dan 20 aan te werven. Tegelijkertijd is er in alle DACH-landen een tekort aan IT-professionals. Daarom staan bedrijven steeds meer open voor IT-professionals uit andere landen of loopbaanwisselaars.

Over het onderzoek

Voor het onderzoek heeft Honeypot meer dan 1.900 HR-managers uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ondervraagd. De enquête werd in juli en augustus 2021 online gehouden. De nadruk lag op de behoeften van werknemers in 2021, openheid voor internationaal talent en hun eisen voor IT-professionals.

Openheid voor talent uit het buitenland

Volgens de Honeypot-enquête staat 90 procent van de ondervraagde bedrijven open voor internationaal talent in de strijd om de schaarse IT-specialisten. Kandidaten uit EU-landen zijn bijzonder welkom met 94 procent – evenals specialisten van buiten de EU (90,5 %) als zij al in Duitsland wonen en dus een werkvergunning hebben.

Volgens de enquête komt talenkennis steeds meer op de achtergrond te staan bij het gebrek aan specialisten. Meer dan de helft van de bedrijven (52%) overweegt talenten die geen of slechts gebrekkig Duits spreken, maar wel goed Engels. Dit ondanks het feit dat Engels tot nu toe de overheersende taal was in slechts 20 procent van de tech-teams.

“Nog maar drie of vier jaar geleden spraken we met veel bedrijven die sceptisch waren over internationaal talent – er waren veel bedenkingen over taal en cultuur, zelfs onder softwareontwikkelaars uit EU-landen,” legt Dr Philipp Goos, CEO bij Honeypot, uit. “Die houding is erg veranderd. Tegenwoordig zijn de bestaande tech-teams al veel internationaler. Bedrijven staan dus veel meer open voor buitenlands talent bij de aanwerving van technici. Voor aanvragers uit niet-EU-landen ligt de nadruk dan meer op de kwestie van de periode voor de werkvergunning.”

Bedrijven staan open voor zij-instromers

Maar het is niet alleen in de herkomst van nieuwe IT-werknemers dat bedrijven liberaler worden, maar ook in hun opleiding. 71,1 procent staat open voor autodidactische programmeurs. Slechts 2,9 procent wijst ze volledig af.

De deelnemers aan de enquête zijn echter nog steeds sceptisch over afgestudeerden van bootcamps voor coding. Slechts 40,7 vindt ze relevant; integendeel, 59,3 procent staat er wantrouwend tegenover. Volgens Honeypot zou een van de redenen hiervoor kunnen zijn dat dergelijke kampen nog steeds als een nieuw fenomeen in de sector worden beschouwd.

Wat recruiters zoeken

Tegelijkertijd laat het onderzoek zien wat recruiters zoeken in sollicitanten. Het belangrijkste is nog steeds de beroepservaring en de in het verleden uitgevoerde projecten. Pas daarna komen opleiding, aanbeveling door anderen, bijscholing en reputatie van de laatste werkgever. Na de toetreding tot het IT-beroep is opleiding eerder van secundair belang.

Naast het tekort aan geschoolde arbeidskrachten maakt de snelle ontwikkeling van de technologie ook de aanwerving moeilijk. Bijgevolg is 24,3 procent van de HR-managers die beslissen over het aanwerven van technologietalent, onzeker over de evaluatie van profielen van IT-professionals. Dit hangt ook samen met het feit dat meer dan 65 procent van de bedrijven geen speciale tech recruiter heeft.

Wat IT-professionals willen

Wanneer HR-managers wordt gevraagd welke factoren belangrijk zijn voor de werktevredenheid van tech-talent, verschilt de beoordeling sterk van wat de professionals zelf aangeven. Op de eerste plaats bij recruiters staat de tech stack. Dit omvat alle gegevensbronnen, programmeeromgevingen en raamwerken die een bedrijf gebruikt. Flexibel werken komt op de tweede plaats, gevolgd door salarisverwachtingen. Bovendien vinden HR-managers het belangrijk dat potentiële professionals nieuwe dingen leren en uitproberen op het werk. Daarnaast speelt de balans tussen werk en privé een belangrijke rol.

De Developer Happiness Index van Honeypot geeft daarentegen inzicht in de belangrijkste factoren voor tech-talent. Daaruit bleek dat het evenwicht tussen werk en privéleven en flexibele werktijden, alsmede de bedrijfscultuur en de werkomgeving veel zwaarder wegen dan het salaris en de technologiestapel.