Corona waarschuwingsapp is klaar voor download

Na een lange discussie is hij nu beschikbaar, de officiële Corona waarschuwingsapp van de federale regering. Met behulp van de app moeten besmettingsketens in een vroeg stadium worden herkend en onderbroken. We hebben het al uitgeprobeerd.

De Corona-waarschuwingsapp kan nu worden gedownload van de App Store of Google Playstore. Het gebruik ervan is vrijwillig, maar wordt aanbevolen door de federale regering. De app is bedoeld om infectieketens met onmiddellijke ingang te helpen doorbreken. Het verandert de smartphone in een waarschuwingssysteem en informeert de gebruiker als hij of zij contact heeft gehad met mensen die positief zijn getest op Corona.

De eerste stappen met de app zijn heel eenvoudig, zoals onze fotogalerij laat zien. Persoonlijke gegevens zoals naam of leeftijd hoeven niet te worden ingevuld:

Uitwisseling van codes

Als de app eenmaal is geïnstalleerd, wisselt de mobiele telefoon bij elke ontmoeting met een andere gebruiker automatisch via Bluetooth versleutelde willekeurige codes uit met de mobiele telefoon van de andere persoon. De ontmoeting van deze mensen, de duur en de afstand worden geregistreerd. De naam en de exacte locatie worden niet opgeslagen.

De gebruikers weten niet van elkaar dat hun smartphones met elkaar in contact zijn geweest, en na 14 dagen worden de codes van de smartphone gewist.

Of er is contact met het coronavirus. Als bewezen is dat een gebruiker besmet is, kan hij anoniem zijn eigen willekeurige codes aan alle andere gebruikers ter beschikking stellen. Alle smartphones vinden dan de overeenkomstige code en brengen hun gebruikers op de hoogte. Tegelijkertijd biedt de app concrete aanbevelingen voor actie.

De federale overheid benadrukt dat gebruikers geen real-time waarschuwing krijgen als ze binnen twee meter van een Corona-positieve persoon komen. “De oplossing mag om redenen van gegevensbescherming geen reactie in real time mogelijk maken”, staat er.

“Noch de federale overheid, noch het Robert Koch Instituut, noch andere personen die de app gebruiken of de exploitanten van de app stores kunnen achterhalen of de gebruiker zelf een besmetting met Corona meldt of dat hij contact heeft gehad met een Corona-positief getest persoon”, verzekert de federale overheid.

De ontwikkelaars

De Corona Warning App is een project dat in opdracht van de federale overheid is ontwikkeld. Op basis van een gedecentraliseerde softwarearchitectuur hebben Deutsche Telekom en SAP de toepassing ontwikkeld. De Fraunhofer-Gesellschaft en het Helmholtz-centrum CISPA hebben advies verleend.

Het Bundesamt für Informationssicherheit (BSI) en de federale commissaris voor gegevensbescherming en vrijheid van informatie waren er ook bij betrokken.

Het Robert Koch Instituut heeft een dubbele rol in de Corona Warning App: het levert technische input bij het ontwerp van de app en is als uitgever ook verantwoordelijk voor het zorgvuldig toetsen van de vereisten voor gegevensbescherming en gegevensbeveiliging.

Download

Download in App Store

Download in Google Playstore