Wat is FTTH?

FTTH is de afkorting voor Fibre to the Home. Glasvezel leidt als een verbinding rechtstreeks naar het huis van de gebruiker. Dit is voor veel klanten voordelig omdat zij ondanks de trage breedbanduitbreiding toch met hoge snelheden kunnen internetten.

De uitbreiding van de breedbanddekking werd door de Grote Coalitie van de Duitse regering voor het hele land aangekondigd, maar is in veel gebieden nog niet gerealiseerd. Met zijn hoge snelheden is glasvezel een echt alternatief voor de klassieke DSL. De pionier voor FTTH in Duitsland is Telekom.

Verschil FTTH van FTTB en FTTC

FTTH leidt rechtstreeks naar de commerciële of residentiële eenheid waar de respectieve eindgebruikers werken of wonen. FTTP (Fibre to the property) is de synonieme term hiervoor. FTTB is Fibre to the building en betekent dat het gebouw over de overeenkomstige aansluiting beschikt. De weg tussen de kelder, waar de aansluiting zich bevindt, en de flat of het kantoor wordt in deze gevallen overbrugd via een vaste netwerkkabel. FTTC betekent dat glasvezel alleen wordt aangelegd tot aan de desbetreffende distributeur. Aangezien FTTH de aanleg van glasvezel aan huis betekent, is het de duurste variant van het gebruik van glasvezel.

Providers voor glasvezel

Deutsche Telekom is de FTTH-pionier, wat niet verwonderlijk is aangezien het van oudsher de grootste capaciteiten heeft in termen van netwerkuitbreiding. Deutsche Glasfaser is de naam van een andere belangrijke provider, terwijl Netcologne en M-net de uitbreiding met glasvezel in hun respectieve regio’s bevorderen. Alle providers richten zich op snelheden die met maximaal 1000 MBit/s een revolutie betekenen voor de snelheid thuis.

Hardware in de gaten houden

Fiber vereist speciale modellen in de router of modem. Deze zijn opgenomen in het dienstenaanbod van de afzonderlijke aanbieders. Toch zijn er nog andere vereisten waarmee rekening moet worden gehouden. Als WLAN of LAN moet worden gebruikt om meerdere apparaten aan te sluiten, is ook de klassieke router nodig, die naast de glasvezelrouter in het systeem wordt geschakeld. Dit moet een hogesnelheidsrouter zijn, omdat de snelheden waar het bij glasvezel om draait anders niet adequaat kunnen worden gebruikt.

Computers geschikt maken voor FTTH

Niet elke computer is gemaakt voor snel internet uit de doos. Daarom volgt hier een checklist met de belangrijkste voorwaarden voor het gebruik van FTTH. Cruciaal zijn:

  • netwerkkaart met GB capaciteit,
  • router voor glasvezel en WLAN,
  • besturingssysteem van Windows 7,
  • CPU met Dual Core 2 GHz of meer.

De uitrol van glasvezel zal de komende jaren nog verder worden gestimuleerd. Dit zal ook gevolgen hebben voor glasvezelrouters, die niet alleen ideaal zullen zijn voor gebruik in de particuliere sector, maar ook betaalbaar zullen zijn.