Sky WiFi, vergroot dekking met Fastweb netwerk

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is er de bijna officiële bevestiging: Sky WiFi binnenkort ook beschikbaar in de steden die door het glasvezelnetwerk van Fastweb worden bestreken

Sky’s glasvezelverbinding zou binnenkort wel eens veel verder kunnen uitbreiden dan de huidige 149 steden die door de dienst worden bereikt, want volgens de laatste geruchten, gebaseerd op nieuwe technische parameters die op een Sky WiFi online helppagina zijn gepubliceerd, zou Sky heel dichtbij zijn om het abonnement ook aan te bieden aan klanten die door het FTTC-netwerk van Fastweb worden bereikt.

Op dit moment maken Sky Fibra100% en Sky WiFi (het Sky-aanbod met zowel een glasvezelverbinding als een WiFi-router die is geoptimaliseerd voor het streamen van Sky-programma’s) uitsluitend gebruik van het FTTH (Fibre to the Home) pure glasvezelnetwerk van Open Fiber. Dit is een verbinding met uitstekende prestaties, maar zij is nog niet wijdverbreid in heel Italië. Fastweb’s FTTC (Fibre to the Cabinet) netwerk heeft een veel grotere dekking, hoewel de prestaties lager zijn. Maar met hoeveel lager? Zal het volstaan om de kwaliteit van de dienst en de streaming van Sky content te garanderen?

Sky WiFi en Fastweb: de voordelen van de overeenkomst

De FTTH-verbinding garandeert prestaties tot een theoretisch maximum van 1 Gbps, tegenover de 200 Mbps van een FTTC-verbinding. De snelheid van het FTTC-netwerk bedraagt een vijfde van die van FTTH, maar is nog steeds ruim voldoende om meerdere audio-videostreams tegelijk te streamen. Daarom is de Sky-Fastweb-overeenkomst technisch in staat om de kwaliteit van de Sky WiFi-dienst te garanderen, maar heeft het nu ook een zeer hoge dekking in veel grote en middelgrote Italiaanse steden.

Sky WiFi: dekking

Sky WiFi debuteerde op 16 juni 2020 in 26 Italiaanse steden, maar breidde al snel uit naar 149 steden, die vanaf 25 augustus gedekt zijn op het FTTH-netwerk van Open Fiber. Dat Sky ook gebruik zou maken van het netwerk van Fastweb hing al een tijdje in de lucht, aangezien de overeenkomst tussen de twee bedrijven dateert van december 2019. Maar dat is nog niet alles: tijdens de presentatie van Sky WiFi kondigde Sky Italia CEO Maximo Ibarra aan dat de dekking na de zomer wordt uitgebreid.

De nieuwe pagina op de online help

Die dit alles eindelijk bevestigt, zijn de nieuwe instructies voor het configureren van een gratis FTTC-compatibel modem, gepubliceerd op de Sky WiFi online help. Dit betekent zonder enige twijfel dat het Sky WiFi-aanbod naar nog veel meer steden wordt uitgebreid.