Wat zijn dual-band routers en wat zijn de voordelen van de verbinding

In tegenstelling tot single-band routers garanderen dual-band routers hogere datatransmissiesnelheden en zijn ze niet storingsgevoelig

Voor velen lijkt het een nachtmerrie. Zelfs als u zich een paar centimeter of een paar meter verwijdert, valt het Wi-Fi-signaal plotseling weg en kunt u niet meer surfen. In verreweg de meeste gevallen is dit te wijten aan de Wi-Fi-router die u thuis gebruikt.

Het kan gebeuren dat, door te veel apparaten die tegelijkertijd zijn aangesloten of diverse storingen, het draadloze netwerk niet zo goed presteert als het zou moeten en uw Wi-Fi traag is. In dergelijke gevallen is er soms maar één oplossing: verander van router en koop een dualband router. Dit moet de beschikbare gegevensbandbreedte vergroten en voorkomen dat andere apparaten interfereren met de gegevensoverdracht tussen de verschillende apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Dit is te danken aan de natuurkunde (met name de wetten van het elektromagnetisme) en een speciale functie waardoor dergelijke apparaten ‘ongestoord’ kunnen werken.

Wat zijn dualband-routers

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt een dualband-router gekenmerkt door de mogelijkheid om een Wi-Fi-netwerk te creëren met behulp van twee verschillende radiofrequenties. Op die manier kunt u thuis (of op kantoor) een draadloos netwerk tot stand brengen door gebruik te maken van de “gewone” 2,4 gigahertz-band of door een beroep te doen op de 5 gigahertz-band. De reden voor deze tweeledige keuze wordt uitgelegd vanuit een zuiver natuurkundig oogpunt, maar het geheel kan duidelijk worden uitgelegd, zelfs voor diegenen die op zijn zachtst gezegd geen grote kennis hebben van elektromagnetisme.

Hoewel het een kleiner gebied bestrijkt (een golf met een hogere frequentie verliest sneller aan kracht), garandeert het netwerk op basis van de 5 gigahertz-band veel hogere verbindingssnelheden en een beter vermogen om de zogenaamde “black spots” te bestrijken, d.w.z. die punten in huis of op kantoor die moeilijk te bereiken zijn met het radiosignaal van een normale Wi-Fi-router. De 5 gigahertz-band is ook minder gevoelig voor interferentie: in tegenstelling tot de 2,4 gigahertz-band, die ook wordt gebruikt door de afstandsbediening van de tv, de magnetron en de draadloze telefoon, wordt deze band in feite niet gebruikt. Dit betekent dat het Wi-Fi-signaal sterker en stabieler zal zijn, waardoor gegevens sneller kunnen worden uitgewisseld.

De voordelen voor verbindingen thuis en op kantoor

Hoewel het Wi-Fi-signaal niet kan worden uitgebreid (daarvoor zijn er bijvoorbeeld mesh-netwerken), is een dualband router een goede oplossing als het thuisnetwerk (of een klein kantoor) problemen heeft met stabiliteit of interferentie. Zoals we hebben gezien, is een draadloze verbinding via een 5 gigahertz-band stabieler en garandeert een snellere gegevensuitwisseling tussen de verschillende knooppunten in het netwerk.