Wat is het verschil tussen modems en routers

Modems en routers worden vaak verward, maar het zijn eigenlijk twee verschillende apparaten. Hier zijn de kenmerken van elk

Iedereen gebruikt tegenwoordig een modem om thuis toegang tot het Internet te krijgen. Nee, we gebruiken een router. Of eigenlijk, nee: we gebruiken een modem router. De verwarring rond deze twee termen, die in feite twee verschillende apparaten aanduiden, is nu zo groot dat de meesten van ons ze zonder onderscheid gebruiken.

Router en modem zijn nu dus voor velen synoniem, en dit is gedeeltelijk waar: alle modems die in onze huizen worden geïnstalleerd door Internet Service Providers, d.w.z. degenen die ons voorzien van een ADSL- of glasvezelverbinding, zijn in feite modemrouters. Zelfs veel technici in de sector gebruiken de twee termen daarom met weinig precisie, want als je dat apparaat uiteindelijk een router of een modem noemt, vergis je je niet in het eerste of het tweede geval. Maar er is een verschil, en het is belangrijk dat te weten, want elke modemrouter die tegenwoordig op de markt is, heeft andere kenmerken: zowel in zijn modemgedeelte als in zijn routergedeelte.

Wat is een modem

De term modem is een afkorting voor “modulator-demodulator”. Een modem is het apparaat dat wordt gebruikt om via twisted pair, glasvezel of radiogolven verbinding te maken met een Internet Service Provider. Het is in feite de toegangspoort tot het internet thuis. Zonder modem kunnen we geen verbinding maken. Maar niet alle modems zijn hetzelfde, omdat niet alle transmissietechnologieën waarop het internet wordt overgedragen hetzelfde zijn.

Er is ADSL, dat nog steeds over een telefoonpaar loopt. Er is glasvezel gemengd koper (FTTC: Fiber to the Cabinet). Er is pure fibre to the home (FTTH). Voor elk van deze technologieën is een andere modem nodig en daarom krijgen we soms, wanneer we onze verbinding upgraden (zelfs als we dezelfde ISP houden), een nieuwe modem thuisgestuurd. Veel ‘gratis’ modems, d.w.z. modems die we zelf online of in elektronicawinkels kunnen kopen, kunnen verschillende soorten verbindingen aan.

Wat is een router

De term router komt van het werkwoord ’to route’. En in feite routeert de router gewoon de verbinding naar andere apparaten. De router is dus het apparaat dat nodig is om een netwerk in huis te creëren, hetzij bedraad of via Wi-Fi, om alle apparaten met elkaar te verbinden. In het geval van een modem/router werken de twee apparaten dus hand in hand en bevinden zij zich op dezelfde printplaat, in dezelfde plastic doos. De modem ontvangt de internetverbinding, de router “routeert” deze naar alle apparaten in huis. Ook hier zijn er verschillen tussen routers, voornamelijk in het aantal beschikbare Ethernet-poorten en hun snelheid (twee fundamentele parameters voor het opzetten van een bekabeld netwerk, bv. op kantoor), maar ook in het aantal antennes en de ondersteunde Wi-Fi-standaarden (echter fundamenteel voor het opzetten van een draadloos netwerk).