Het alziende oog van de videotechnologie

Alpha11 koppelt kassasystemen aan videobewaking. Oprichter en CEO van het bedrijf, Klaus Hamal, beschrijft de knelpunten en zakelijke kansen in het segment.

ITB: Wat is de focus van Alpha11 Business Security?

Hamal: Voornamelijk in de aansluiting van kassa’s op videosystemen ter voorkoming van kassafraude.

ITB: Hoe bent u vanuit de ontwikkeling van het bedrijf tot deze focus gekomen?

Hamal: In 2006 zijn we begonnen met een samenwerking met de grootste kassadealer in de regio München, de firma Kassen Merkl. In die tijd bestonden er al systemen die met POS-kastjes werkten, maar die moesten per POS worden gekocht en waren relatief duur. Hier zochten wij een oplossing om het zonder de PoS-boxen te stellen en het mengen van de POS-gegevens rechtstreeks op de videoserver als software-interface uit te voeren, en wij konden een oplossing uitwerken die ons hoofdproduct is geworden. Intussen hebben wij ongeveer 40 kassafabrikanten in onze portefeuille die wij op videosystemen kunnen aansluiten. Sinds 2016 hebben we het videosysteem uitgebreid met fraudedetectiesoftware genaamd Cash Alarm, die met algoritmes automatisch detecteert of het verwachte kassagedrag nog binnen het normale bereik valt of dat iemand weer eens “creatief” wordt aan de kassa. Het systeem waarschuwt dan wanneer bepaalde drempels worden bereikt, en de baas hoeft alleen nog maar de juiste video’s te bekijken in plaats van urenlang videobeelden te bekijken. Dit bespaart de caissières enorm veel tijd bij de beoordeling.

ITB: Hoe ziet een “typisch Axis-project” er voor u uit?

Hamal: Wanneer IP-camera’s nodig zijn in projecten omdat de klant al een CAT-7-netwerk of bestaand LAN heeft, gebruiken we voornamelijk Axis. Hier hebben we camera’s in gebruik bij de klant die zelfs na tien jaar nog draaien.

ITB: Hoe heeft de videobewakingssector zich ontwikkeld?

Hamal: De trend voor ons is dat niet alleen bedrijven in videobewaking investeren, maar ook steeds meer particuliere huishoudens. Met de Companionline heeft Axis professionele, zinvolle oplossingen in het assortiment waarvoor geen port forwarding in de router of DynDNS-adressen geprogrammeerd hoeven te worden. Axis heeft hier zeer goed werk geleverd, wat optimaal is voor de markt van particuliere klanten, aangezien de installatie-inspanning en dus de kosten hier lager zijn.

ITB: Uw bedrijfslogo is een piramide met één oog erin. Wat betekent het?

Das allsehende Auge der

Hamal: Het bedrijfslogo is gericht op het ziende oog, dat dus wijst in de richting van videobewaking. De gelijkenis met het symbool van de Illuminati is opzettelijk gemaakt, als een kleine provocatie in 2006.

ITB: Is er veel concurrentie?

Hamal: De concurrentiesituatie ontwikkelt zich momenteel positief voor ons, aangezien sommige concurrenten in dit segment om ouderdomsredenen zijn gestopt of, zoals Norma Systems, failliet zijn gegaan. Daarnaast richten wij ons sinds twee jaar ook op de markt van particuliere klanten door alarmsystemen toe te voegen, aangezien de vraag hier momenteel enorm toeneemt. Immers, slechts vijf procent van de particuliere huishoudens is uitgerust met alarmsystemen.