Wat is een eindklant

Als een bedrijf actief is in de B2C-sector, zijn eindklanten in feite de doelgroep. Zij profiteren van sterke concurrentie. Het primaire bedrijfsdoel is om van een eindklant een vaste klant te maken.

Een eindklant is een persoon die als klant een transactie aangaat met een bedrijf. Op die manier fungeren zij als laatste koper van een product of dienst op weg van de fabrikant of dienstverlener naar de koper. In de IT-sector betekent dit dat een eindafnemer de uiteindelijke koper is van een IT-product, IT-apparatuur of een dienst in de IT-sector. Het is in dit verband irrelevant of een eindafnemer goederen of diensten rechtstreeks van een fabrikant koopt dan wel van een wederverkoper of dealer. Het kan gaan om de aankoop van producten en de verwerving van diensten, maar ook om huren, leasen of het aanbieden van diensten.

Een eindklant is een belangrijke factor bij het bereiken van het doel van de onderneming

Het belang van de eindklant voor de moderne economie is immens. Dit wordt uitgedrukt door de respectieve klantwaarde. Een eindklant aan wie een onderneming een hoge klantwaarde toekent, veroorzaakt gewoonlijk een merkbaar groot verlies indien hij of zij afhaakt of verhuist. De overeenkomstige schade komt hoofdzakelijk tot uiting in een winstderving. Hoe belangrijker eindklanten voor een bedrijf zijn, hoe groter de economische schade. Dit komt omdat – afhankelijk van de bedrijfsoriëntatie – eindafnemers de verwezenlijking van het eigen doel van de onderneming, namelijk omzetverhoging of winstmaximalisatie, mogelijk maken met betrekking tot het doel van de onderneming. In het bedrijfslandschap worden de relaties met eindgebruikers geïntegreerd in een klantenrelatiebeheer en in een alomvattend klantenbeheer. Op deze manier worden de relaties met de eindafnemers systematisch gestructureerd.

Eindafnemers kunnen op verschillende manieren worden gecategoriseerd

In de regel komen alleen particuliere huishoudens of particuliere gebruikers als eindafnemer in aanmerking. In de B2B-sector (hier: business to business) daarentegen is er geen eindklant. Het gaat immers om de verbinding en de relatie tussen commerciële crediteuren en commerciële debiteuren, tussen banken en ondernemingen of ook tussen kredietinstellingen (correspondentbanken, interbancaire handel, enz.). Daarom is de term eindklant toegespitst op het B2C-gebied (hier: business to customer). Een eindafnemer kan in verschillende categorieën worden ingedeeld. Een eindklant is bijvoorbeeld een “walk-in customer” indien slechts één aankoop of één transactie is gesloten. Indien een eindklant voor het eerst een contract sluit met een onderneming, wordt hij een nieuwe klant genoemd. Indien een eindgebruiker daarentegen regelmatig aankopen doet bij een bepaald bedrijf, is hij of zij een bestaande klant. In het geval van regelmatige aankoopbeslissingen voor producten of diensten van een onderneming wordt in de vakliteratuur gesproken van vaste klanten.