Gegevensverlies ondanks back-up

Hoewel de meeste bedrijven en particuliere gebruikers nu back-ups maken van hun gegevens, is volgens een onderzoek van Kroll Ontrack ongeveer een derde van de respondenten het afgelopen jaar gegevens kwijtgeraakt.

Het tijdrovende maken van een volledige back-up van hun gegevens is nu routine voor de meeste bedrijven en particuliere gebruikers. Dit is het resultaat van een enquête die Kroll Ontrack heeft uitgevoerd op World Backup Day 2017. Gegevensback-up in de cloud wordt steeds populairder. In vergelijking met vorig jaar voeren twee keer zoveel gebruikers (ongeveer 33 procent) hun back-ups online uit. Ook tapebackups zijn erg populair, ondanks digitale oplossingen: meer dan twee keer zoveel bedrijven en particuliere gebruikers (17 procent) zeggen hun gegevens op tape op te slaan dan in het jaar daarvoor. In Duitsland is dat zelfs iets meer dan 30%. Toch heeft ongeveer een derde van de 1.000 ondervraagde klanten uit Noord-Amerika, Europa en Australië een gegevensverlies geregistreerd.

Backupproblemen

Het is opvallend dat slechts 35 procent van de verliesslachtoffers geen (actuele) back-up had. Bijgevolg leden de meeste bedrijven onder gegevensverlies ondanks het feit dat zij over een back-upoplossing beschikten. Bovendien werkte de back-up bij een kwart van de respondenten niet naar behoren. Van de gebruikers die gegevens waren kwijtgeraakt en konden terugvallen op een back-up, verklaarde 67 procent dat zij bijna alle gegevens konden herstellen, en nog eens 13 procent dat zij tot driekwart van de gegevens konden herstellen. Voor 12 procent was de back-up corrupt. Iets minder dan 3 procent kon slechts enkele gegevens herstellen.

Uitleg van Kroll Ontrack

Een mogelijke verklaring voor gegevensverlies ondanks back-up is volgens Kroll dat niet alle eindapparaten zijn geïntegreerd en gegevens op deze manier verloren gaan. Voor een betrouwbare back-up zouden ook mobiele telefoons of notebooks met de back-upserver moeten zijn verbonden.

Van de gebruikers die geen back-up hebben, denkt slechts ongeveer 7 procent dat hun gegevens veilig zijn zonder back-up. Zo'n 14 procent van de respondenten wereldwijd zegt dat het zoeken naar geschikte back-upoplossingen en het kostbare beheer ervan te vervelend is.

Backup Rhythm

Verder blijkt uit het onderzoek dat driekwart van alle back-ups onversleuteld wordt uitgevoerd. In vergelijking met het Verenigd Koninkrijk, waar iets minder dan de helft van de deelnemers aan de enquête zijn back-ups codeert, scoort Duitsland met ongeveer 27 procent vrij slecht in deze discipline. Wereldwijd zegt 44 procent dagelijks een back-up te maken, in Duitsland zorgt 71 procent daar dagelijks voor. Meer dan 18 procent van de deelnemers maakt wekelijks een back-up van zijn gegevens, en iets minder dan 16 procent één keer per maand. Slechts ongeveer 4 procent maakt jaarlijks een back-up.

Van de ondervraagde gebruikers test 24 procent zijn back-ups ten minste eenmaal per week, iets minder dan 30 procent eenmaal per maand en iets minder dan 14 procent eenmaal per jaar. 24 procent test nooit.