Beveiliging van datacenters

Gesponsord

Datacenters zijn een essentieel onderdeel van de Kritieke Infrastructuur (KRI) geworden. Meerlagige beveiligingsoplossingen om interne en externe bedreigingen tegen te gaan, zijn dan ook essentieel voor moderne datacenters.

Een verstoring van een datacenter kan ernstige economische gevolgen hebben voor de exploitant van zo’n faciliteit, maar ook voor de samenleving als geheel. Daarom worden zij nu geclassificeerd als kritieke infrastructuren (CRITIS). Door de hoge waarde van de gegevens die er worden opgeslagen, zijn datacentra ook een geliefd doelwit geworden voor aanvallen, zowel cyberaanvallen als fysieke aanvallen. Daarom zijn beveiligingsoplossingen op alle niveaus om interne en externe bedreigingen te beperken, essentieel voor moderne datacenters. Axis Communications definieert vijf beveiligingsniveaus, variërend van perimeterbeveiliging tot effectieve cyberbeveiliging.

Perimeter- en perimeterbeveiliging

Om gegevens te beschermen tegen fysieke diefstal, moet de perimeter worden bewaakt.

Het buitenste beveiligingsniveau betreft de perimeter. Het gaat hier om de zogenaamde perimeterbeveiliging, d.w.z. de bewaking van het gebied buiten de perimeter van het eigenlijke terrein. Netwerkvideocamera’s, warmtebeeldcamera’s en intelligente analysefuncties kunnen de volledige buitengrens bestrijken en zo potentiële indringers al aan de buitengrens detecteren en controleren.

De tweede stap is het beveiligen van het terrein. Zodra personen of voorwerpen zich op het terrein bevinden, kan hun traject met videocamera’s worden gevolgd. In bepaalde gebieden kunnen camera’s ook worden gebruikt om mensen te herkennen. Radartechnologie kan ook worden gebruikt om de afstand, bewegingsrichting en snelheid van mensen en voorwerpen te registreren.

Toegangscontrole tot het gebouw, de serverruimte en serverracks

De volgende stap is de beveiliging van het gebouw. Het centrale element hierbij is toegangscontrole om ongeoorloofde toegang tot het gebouw te voorkomen door middel van identificatie-, authenticatie- en autorisatiemaatregelen. Naast toegangsautorisatie via RFID-kaarten of mobiele telefoons met QR-codes, kan contactloze toegangscontrole ook videoverificatie omvatten.

De serverruimte zelf en de serverracks die zich daar bevinden, zijn bijzonder beschermenswaardig. Om deze twee beveiligingsniveaus te beschermen tegen cybercriminelen, kunnen aan alle werknemers individuele machtigingsniveaus voor toegang worden toegewezen. Meerfactorauthenticatie door middel van vingerafdrukscans, video-intercoms of QR-codes op mobiele apparaten verhoogt de veiligheid nog verder. Dankzij camera’s in de serverruimtes kunnen operators bij onoplettendheid altijd een beeld krijgen van de situatie en via een tweewegluidspreker rechtstreeks communiceren met de mensen bij de serverracks.

ACS Secure Entry: flexibel toegangsbeheer

Van netwerkcamera’s en videoanalyse tot audio-oplossingen en intercoms tot radartechnologie en toegangscontrole – een combinatie van optimaal op elkaar afgestemde end-to-end beveiligingsoplossingen is dus van cruciaal belang voor de beveiliging van datacentra. Videobeheersoftware zoals AXIS Camera Station Secure Entry maakt het eenvoudig om de verschillende beveiligingscomponenten op één locatie te beheren. Door videobewaking en toegangscontrole op één platform te integreren, biedt het operators een naadloos overzicht van alles wat er op een locatie of in een gebouw gebeurt.

Voor meer informatie over Axis en de beveiliging van datacentra, volgt u deze link.

(ID:47708049)