Mediaconverter verbindt coaxiale omgevingen met twisted-pair Ethernet

Allied Telesis biedt nu de AT-MC606, een mediaconverter die high-speed Ethernet-connectiviteit biedt tussen coaxiale kabelnetwerken en twisted-pair Ethernet-netwerken. Het product is ontwikkeld voor installaties waarin coaxkabels niet kunnen worden vervangen door glasvezel- of twisted pair-kabels vanwege kosten- of ruimtebeperkingen, en toch grote hoeveelheden data moeten worden getransporteerd met een hoge bandbreedte.

Volgens de fabrikant is de AT-MC606 toegesneden op de eisen in de IP-surveillancemarkt. Gewoonlijk omvatten deze systemen analoge camera’s die via coaxkabels zijn verbonden met het controlecentrum of met een encoder. De encoder zet de analoge signalen om voor digitale doorgifte.

Analoge camera’s worden nu echter steeds vaker vervangen door digitale apparaten die een betere beeldkwaliteit leveren, het signaal zonder verlies transporteren en gemakkelijker te installeren en te onderhouden zijn. Voorheen was het probleem bij het upgraden naar digitale camera’s dat daarvoor een Ethernet-netwerk nodig was dat bestond uit ofwel twisted pair ofwel glasvezelkabels. Het upgraden van de camera’s betekende ook een extra investering in het netwerk.

Up tot 100 Mbps in asymmetrische modus

De AT-MC606 stand-alone mediaconverter is volgens Allied Telesis snel te installeren en in bedrijf te stellen. Het heeft twee front paneel connectoren voor setup en management, een RJ-45 connector voor 10/100T Ethernet en een BNC coaxiale connector voor aansluiting op 50- of 75-ohm kabel.

Het apparaat zou tot 100 Mbps in asymmetrische modus en tot 85 Mbps in symmetrische modus kunnen overbrengen over afstanden tot 200 meter. Bij een kabellengte van twee kilometer geeft de fabrikant transmissiesnelheden op van 20 Mbps in symmetrische modus en 30 Mbps in asymmetrische modus.

Meerdere IP-camera’s over één coaxkabel

De asymmetrische modus is bijzonder geschikt voor IP-toezicht omdat downstream-informatie zoals zoomen en pannen naar de camera kan worden verzonden, maar hiervoor slechts een minimum aan bandbreedte wordt gebruikt. Tegelijkertijd is de maximale bandbreedte voor de video die via de server wordt verzonden, beschikbaar in het upstream-kanaal. Volgens de fabrikant biedt de AT-MC606 voldoende bandbreedte om meerdere IP-camera’s via een enkele coaxkabel te voeden.