Junos netwerk besturingssysteem lanceert blade server carrière bij BNT

Blade Network Technologies (BNT) wordt de exclusieve ontwikkelaar van Ethernet switches voor blade servers die Juniper Networks’ Junos besturingssysteem draaien. De eerste van dergelijke apparaten zullen naar verwachting vanaf 2010 op de markt worden gebracht en worden geleverd aan OEM-klanten van Blade, zoals Hewlett-Packard (HP), IBM en NEC. Met de systemen krijgen zij een alternatief voor software-omgevingen op basis van Cisco.

De aangekondigde bladeserver-switches van BNT “Running Junos” zullen in de toekomst ook met datacenter-functies worden aangeboden. Het gaat onder meer om VMready Virtualisation, AMP Active Multi Pathing Technology, Hotlinks for High Availability, vNIC (Virtual Network Interface Card), OFM (Open Fabric Manager) of Advanced OFM.

Volgens IDC-analist Eve Griliches is de samenwerking tussen BNT en Juniper een goede zaak: “Wij denken dat de toonaangevende server-OEM’s, zoals IBM, HP, NEC, Dell en Fujitsu, dit soort producten goed zullen accepteren als alternatief voor andere opties op de markt.” De strategische samenwerking tussen de twee bedrijven vindt plaats op het juiste moment om te profiteren van de omwenteling die op de markt is ontstaan door ingrijpende veranderingen in de zakelijke verhoudingen, zei hij.

Huidig heeft Blade een marktaandeel van meer dan 50 procent in de markt voor bladeserver-switching. De apparaten van het bedrijf zijn gebaseerd op het eigen besturingssysteem “BladeOS”. Het biedt functies voor het datacenter en cloud-ready networking, evenals concurrerende prijs-prestaties, de laagste latency en het laagste stroomverbruik voor 10 Gigabit Ethernet, aldus de fabrikant.

De switches bieden naar verluidt een vijfvoudig prijs-prestatievoordeel, tien keer betere latency en meer dan 60 procent minder stroomverbruik in vergelijking met Cisco-producten. Charles Ferland, BNT vice-president voor Europa, het Midden-Oosten en Oost-Afrika, zegt: “We stappen ook niet af van deze op BladeOS gebaseerde systemen.”

Hij zegt dat de Junos-systemen een nieuwe productlijn zijn waarmee het bedrijf Cisco in het marktsegment wil verdringen. “Nu al nemen we in ons segment elk kwartaal op rij marktaandeel af van Cisco.”

Ferland vreest niet voor een kannibalisatie van de bestaande productlijn, bijvoorbeeld via de nieuwe of identieke OEM-partners met Juniper. Met de BNT-Juniper oplossing, zei hij, kan zijn bedrijf nu klanten bedienen die een enkel gemeenschappelijk netwerkbesturingssysteem willen gebruiken op alle lagen voor hun bedrijfsnetwerken. “In het verleden hadden deze klanten geen keuze en moesten ze wel Cisco-oplossingen gebruiken.” In dit opzicht, zo zei hij, is het partnerschap een agressieve strategie voor zowel Juniper als BNT.