Telekom lanceert Cloud VPN

Het Cloud VPN-aanbod van Deutsche Telekom is bedoeld om bedrijven in staat te stellen hun locaties via Plug’n’Play in een netwerk onder te brengen. De geleverde Cisco-router configureert zichzelf automatisch, en gebruikers beheren het dataverkeer zelf via een self-service app.

De Cisco-router uitpakken, de USB-stick voor identificatie erin steken en het systeem aansluiten op de stroomvoorziening en het internet – zo eenvoudig wordt het in de toekomst voor bedrijven om hun eigen virtuele privé-netwerk (VPN) op te zetten en hun locaties met elkaar te verbinden. Dat belooft Deutsche Telekom althans met het nu gepresenteerde “Cloud VPN”, een aanbod dat samen met Cisco, GIP Exyr en ScanPlus is ontwikkeld.

Met de plug’n’play-aanpak registreert de router zichzelf zelfstandig in de TelekomCloud en verkrijgt hij de juiste configuratie. Klanten hoeven zich geen zorgen te maken over de technische details van IP-VPN of encryptie; een bezoek van een technicus is niet nodig.

Bedrijven zijn vrij om hun dataverkeer zelf te beheren. Via een self-service app kan bijvoorbeeld prioriteit worden gegeven aan bedrijfskritische applicaties en kunnen ongewenste P2P-datastromen of sociale netwerken worden geblokkeerd.

Cloud VPN kan op elk internettoegangspunt worden opgezet; versleutelde datatunnels en gecertificeerde Duitse datacenters garanderen de veiligheid, aldus de provider.

Facturering vindt plaats per verbinding en per maand; het aantal mobiele toegangspunten en benodigde VPN-locaties kan op elk moment worden aangepast, aldus Deutsche Telekom. Klanten moeten nog wel de kosten voor de aanschaf van een Cisco-router per locatie bijtellen.

Het aanbod omvat IP-VPN in cloudtopologie met centrale internetonderbreking, 24×7 servicedesk en self-service met Visual Quality of Service (QoS), dat extra functies biedt voor het visualiseren van verkeersstromen, het categoriseren van toepassingen en het reserveren van bandbreedte.

Klanten kunnen het aanbod ook aanvullen met andere diensten: Visual QoS maakt gerichte prioritering mogelijk van andere beheerde IT-diensten van Telekom, waarmee Cloud VPN kan worden gecombineerd en uitgebreid. Hiertoe behoren onder meer Dynamic Firewall, Managed Mail, Managed SafeSync en de professionele netwerkbeveiliging voor het midden- en kleinbedrijf Managed Security Services.