OnePlus en Oppo fuseren: wat verandert er voor gebruikers

OnePlus en Oppo fuseren: het huwelijk is uitgelegd door de CEO op het officiële forum, hier zijn de voors en tegens van een gedenkwaardige overgang.

Eerst, afgelopen januari, was de fusie tussen de onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van Oppo en OnePlus. Nu is de operatie compleet met de fusie tussen OnePlus en Oppo, die officieel is. “Een nieuwe reis begint,” leest de afbeelding waarmee het bedrijf, dat een paar jaar geleden werd opgericht op zijn forum, het virtuele “plein” van OnePlus, de fusie met Oppo aankondigt.

OnePlus haast zich te specificeren dat de fusie geen invloed zal hebben op zijn software, zijn eigenaardige gebruikerservaring die het in de loop der jaren een grote basis van fans heeft opgeleverd. Kortom, het bedrijf heeft ervoor gezorgd om zijn gebruikers gerust te stellen in het midden van een gedenkwaardige overgang waarbij het officieel een merk ‘onder’ Oppo zal worden met behoud van zijn beslissingsonafhankelijkheid en karakter. Achteraf gezien was er afgelopen augustus een kleine hint dat er iets in die richting ging, toen OnePlus CEO Pete Lau zijn terugkeer naar Oppo aankondigde als senior vice president en hoofd productstrategie.

Wat de fusie voor gebruikers zal betekenen

In het persbericht op het forum legde CEO Pete Lau uit dat OnePlus door de verhuizing meer middelen krijgt om betere producten te maken, terwijl het andere grote voordeel van de fusie de grotere efficiëntie zal zijn die kan worden besteed aan bijvoorbeeld het tijdig uitbrengen van software-updates.

Voor gebruikers verzekerde Lau dan ook alleen maar voordelen van de fusie tussen OnePlus en Oppo. Het merk zal doorgaan met zijn missie om klanten het best mogelijke product te bieden, vooral op het gebied van gebruikerservaring.

Producten van het merk OnePlus zullen blijven bestaan en op aparte evenementen van Oppo worden geofficialiseerd, dus er zal niets veranderen aan wat er de afgelopen jaren is gebeurd. De OnePlus-community zal een centrale rol blijven spelen bij het verzamelen van feedback over producten, en feedback van fans over de strategieën van het bedrijf zal in aanmerking blijven worden genomen.

In het licht van deze aankondiging is het eenvoudig te verklaren dat Oppo’s Color OS aanwezig is op OnePlus 9’s die in China worden verkocht, in plaats van het traditionele HydrogenOS, het Chinese equivalent van OxygenOS. Wat zeker is, zoals het bedrijf duidelijk heeft onderstreept, is dat OxygenOS de referentie-UI is en zal blijven in de westerse markten, maar het kan niet worden uitgesloten dat er in de toekomst enige gelijkenis zal zijn tussen de twee gebruikersinterfaces van het Oppo-OnePlus-duo. Zoals de zaken er nu voor staan, zullen Italianen die een OnePlus-telefoon hebben gekocht echter OxygenOS-updates blijven ontvangen.

Synergieën in sommige markten

In sommige markten, waarschijnlijk opkomende markten, zullen sommige OnePlus-producten echter onder het Oppo-merk worden verkocht en andersom, net zoals nu al het geval is met Xiaomi/Redmi/Poco producten.

Op sommige markten, waarschijnlijk opkomende markten, zullen sommige OnePlus-producten echter onder het Oppo-merk worden verkocht en omgekeerd, zoals nu al het geval is met de Xiaomi/Redmi/Poco producten, en omgekeerd.