Wat is caas?

Containers-as-a-Service (CaaS) is een opkomend dienstenaanbod voor container-gebaseerde virtualisatie waarin providers een compleet raamwerk bieden aan klanten voor het implementeren en beheren van containers, applicaties en clusters.

Het Containers-as-a-Service-model is ontworpen om zowel ontwikkelaars als IT-afdelingen te helpen bij het ontwikkelen, uitvoeren en beheren van gecontaineriseerde applicaties. In een CaaS-model worden containers en clusters geleverd als een service die kan worden ingezet in on-premise datacenters of via de cloud.

Voor ontwikkelaars stroomlijnt een CaaS-model het proces van het bouwen van een schaalbare container en de implementatie van applicaties. Voor IT-afdelingen biedt Containers-as-a-Service een volledig ingeschakelde containerimplementatieservice met beveiligings- en governancecontrole voor IT-beheer.

Container-as-a-Service-platforms en providers

Het hart van een Containers-as-a-Service-systeem is het containerorkestratieplatform, dat is ontworpen om bewerkingen zoals containerimplementatie en clusterbeheer af te handelen. Populaire voorbeelden van CaaS-containerorkestratieplatforms zijn onder meer Google Kubernetes, Docker Swarm, Rackspace Carina, Apache Mesos en de nova-docker van OpenStack.

CaaS-platforms en -providers leveren vaak container-engines, orkestratie en rekenresources aan bedrijven als een service via een openbare cloud. CaaS-providers in de publieke cloud zijn onder meer Google, Amazon Web Services (AWS) en zijn EC2 Container Service (ECS), Rackspace en IBM.