Red Hat slokt CoreOS op

Red Hat wil 250 miljoen dollar betalen voor CoreOS. Het bedrijf geldt als innovatief en biedt naast het besturingssysteem ook container-native software en Kubernetes-technologie aan, deels in concurrentie met Docker.

Met de aankoop van CoreOS wil Red Hat de introductie en ontwikkeling van zijn hybride cloudplatform voor applicatie-workloads verder bevorderen. Het CoreOS-portfolio is bedoeld als aanvulling op bijvoorbeeld het Red Hat OpenShift-platform.

CoreOS is in 2013 opgericht met als doel infrastructuren te ontwikkelen en aan te bieden voor bedrijven van elke omvang die overeenkomen met die van grote softwarebedrijven. Dit omvatte bijvoorbeeld het automatiseren van serverupdates en patching, en het oplossen van problemen zoals downtime, beveiliging en veerkracht. CoreOS staat onder meer voor het lichtgewicht Linux-besturingssysteem “Container Linux”, dat is geoptimaliseerd voor het draaien van containers en software-updates automatiseert. Sommige van de CoreOS technieken zijn bekroond.

De CoreOS-technologie

Zo is “CoreOS Tectonic” een op open source gebaseerd, enterprise-ready Kubernetes-platform dat portabiliteit biedt tussen private en publieke clouds. “CoreOS Quay daarentegen biedt een container register dat klaar is voor ondernemingen.

Het bedrijf is ook betrokken bij veel open source-innovaties die aan de basis liggen van gecontaineriseerde toepassingen. Zo heeft CoreOS zijn applicatie-container-engine “rkt” overgedragen aan de Cloud Native Computing Foundation (CNCF), die zorgt voor de verdere ontwikkeling als onderdeel van het Open Container Initiative (OCI). “etcd” is een gedistribueerde data opslag voor Kubernetes.

De containermarkt

Naarmate toepassingen zich verplaatsen naar hybride en multicloud-omgevingen, maken steeds meer bedrijven gebruik van containers om toepassingen te maken, te implementeren en te distribueren. In IDC’s 2016 Worldwide Application Platform and Application Platform as a Service Market Shares rapport staat: “Cloud computing adoption, simplification and portability is in full swing.”

De vraag naar cloud computing neemt toe en ondernemingen verwachten dat cloud-architecturen hun uitgaven de komende jaren zullen domineren, aldus het rapport. Naarmate containers complexer werden, gingen klanten op zoek naar leveranciers van applicatieplatforms die hen konden helpen bij het gebruik van containers voor de transitie en uitbreiding van bestaande productieapplicaties voor gebruik in publieke of private cloudtoepassingen.

Red Hat was van zijn kant ook een vroege adopter van containers en containerorchestratie. De open-sourcegigant draagt onder meer het meeste bij aan CNCF’s “Kubernetes”-project, naast Google.

De deal

De transactie wordt naar verwachting in januari 2018 afgerond, onder voorbehoud van de gebruikelijke afsluitvoorwaarden. Desalniettemin wordt niet verwacht dat de aankoop een wezenlijke impact zal hebben op Red Hat’s guidance voor het vierde fiscale kwartaal of fiscale jaar dat eindigt op 28 februari 2018

.