Bedrijven hebben nerds aan de top nodig

Met het oog op hun digitale transformatie moeten bedrijven de chief executive en leiderschapsposities vullen met managers die een technologische achtergrond hebben. Dit is de conclusie van een Europa-breed onderzoek onder leidinggevenden, uitgevoerd door Vanson & Bourne in opdracht van VMware.

Digitalisering is een zaak voor de baas, en daarom moeten bazen ook technologie-expertise hebben. Deze beoordeling vindt blijkbaar steeds meer ingang bij het management van ondernemingen, zoals blijkt uit een in heel Europa uitgevoerde studie die VMware heeft laten uitvoeren door de marktonderzoeker Vanson & Bourne. Volgens de studie deelt 60 procent van de Duitse managers de mening dat het voor bedrijven voordelig is leidinggevende functies te vervullen met werknemers die een goed inzicht in technologie hebben op grond van vroegere werkzaamheden, bijvoorbeeld als IT-consultant of softwareontwikkelaar. Dergelijke snuggere leiders hebben een positieve invloed op de efficiëntie (51%), innovatie (41%) en succes (39%) van het bedrijf, en zorgen voor een betere klantervaring (28%), aldus het onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd in maart en april 2020, toen de Coronapandemie in Europa op haar hoogtepunt was. Digitale transformatie speelt een sleutelrol in het helpen van organisaties om zich sneller aan te passen aan de dynamiek van een veranderend bedrijfslandschap, aldus VMware. Om de prestaties en de veerkracht van hun organisatie te verbeteren, spelen de voordelen van moderne toepassingen een belangrijke rol voor Duitse executives. Naast de betrouwbare werking van IT-systemen (43%) hebben bedrijven volgens de studie het meeste baat bij moderne toepassingen die werknemers in staat stellen thuis of onderweg te werken (40%). Meer dan een derde waardeert het vermogen om adequaat te reageren op de veranderende werksituatie (35 %).

In feite zegt meer dan driekwart (79 %) van de applicatieontwikkelaars en IT-managers in Duitsland dat bedrijven hun klanten geen uitstekende gebruikerservaring kunnen bieden als ze er niet in slagen hun applicaties met succes te moderniseren.

“Technologie in het bloed”

“Nooit eerder werden CEO’s en executives geconfronteerd met zoveel en ingrijpende veranderingen”, zegt Ed Hoppitt, Director Apps & Cloud Native Platforms bij VMware EMEA, over de onderzoeksresultaten. “Degenen met een technologische achtergrond en die weten hoe moderne apps een bedrijf kunnen helpen om in te spelen op veranderende marktomstandigheden hebben een duidelijk voordeel.” De pandemie heeft in slechts enkele maanden een decennium van digitale transformatie op gang gebracht, zei hij. Cruciaal voor het toekomstige succes van bedrijven, zo zei hij, is het vermogen om bedrijfsapps te ontwikkelen met relevante informatie en tijdige en duidelijke diensten voor consumenten. “Leidinggevenden moeten technologie in hun bloed hebben en vertrouwen op een op software gebaseerd digitaal platform,” vat Hoppitt samen. Dit is “het recept voor succes om sterker uit deze crisis tevoorschijn te komen”.

Uit de enquête blijkt ook dat continue integratie, continue levering en inzet van nieuwe diensten tot een concurrentievoordeel leiden. Volgens het onderzoek hebben goed presterende bedrijven een efficiënter en effectiever ontwikkelingstempo: tweederde van de nieuw ontwikkelde apps komt in productie, tegenover slechts 41 procent voor slecht presterende bedrijven. Bij de eerstgenoemde bereiken nieuwe apps de productie binnen de tijdlijn in 70 procent van de gevallen, wat bij de laatstgenoemde veel minder vaak het geval is (41 procent).

Bij het onderzoek waren 2.250 besluitvormers van bedrijven en overheidsinstellingen in de EMEA-regio betrokken die meer dan 500 mensen in dienst hebben. Een derde van de respondenten waren bedrijfsmanagers, een derde waren IT-managers en een derde waren applicatieontwikkelaars.

De enquête werd uitgevoerd door de Europese Commissie.