Huawei daagt MacBook Pro uit met nieuwe MateBook 16

Huawei MateBook 16 arriveert in Europa, en doet dat met een respectabel technisch vooruitzicht, en veel aandacht voor design en bouwkwaliteit

Huawei brengt de MateBook 16 naar Europa en is klaar om Apple uit te dagen. De laptop heeft de MacBook Pro in het vizier dankzij zijn high-profile specs en prijzen die, hoewel hoger dan de Chinese marktprijzen omgerekend naar euro’s, nog steeds zeer concurrerend en net zo aantrekkelijk zijn.

Aangezien alle ogen gericht zijn op Windows 11, is het de moeite waard om te verduidelijken dat de Huawei MateBook 16 niet wordt geleverd met het nieuwe systeem van Microsoft. Het zal worden geleverd met Windows 10, maar Huawei zelf verzekert dat de update zal komen in eind 2021 tot begin 2022. De Huawei MateBook 16 heeft een strak design en een beeldscherm dat bijna alle beschikbare oppervlakte in beslag neemt, dankzij het geweldige werk van de ingenieurs om de bezels te verkleinen. Het is ook slim, dankzij de integratie met andere Huawei-producten, met name met de MatePad Pro, die kan worden gebruikt als tweede scherm om comfortabel te werken met veel vensters open.

Huawei MateBook 16, hoe ziet het eruit

De Huawei MateBook 16 heeft een 16-inch Full View-scherm met een superieure 2.5K (2.520 x 1.680 pixels) resolutie. Voor IPS-schermnormen is het contrast extreem hoog (1500:1), net als de kleurnauwkeurigheid, wat zorgt voor grote precisie voor professionals die de MateBook 16 voor hun werk gebruiken.

Het “hart” van de Huawei MateBook 16 wordt gevormd door AMD-chips: er is ofwel de Ryzen 5 5600H of de Ryzen 7 5800H, die beide worden ondersteund door een AMD Radeon GPU. Wat geheugen betreft biedt de Chinese laptop 16 GB DDR4 RAM en 512 GB opslag met NVMe SSD’s, wat een zeer snelle ondersteuning is “die nodig is om taken als ontwerpen, programmeren en andere kantoortaken beter aan te kunnen”, beweert het bedrijf.

Huawei heeft de MateBook 16 uitgerust met een goed ontworpen koelsysteem, met twee “krachtige en toch stille” ventilatoren van meer dan 75 mm dankzij een luchtinlaatkanaal dat is ontworpen om het geluid te verminderen. Er is ook een dubbele heat pipe om overtollige warmte te helpen afvoeren. Er is ook een dubbele luidspreker aan de voorzijde en een toetsenbord met achtergrondverlichting.

Er is een vingerafdruklezer voor snel maar veilig inschakelen, Wi-Fi 6 met dubbele antenne, een 720p-camera met een AI-gebaseerd ruisonderdrukkingssysteem voor videogesprekken, en twee USB 3..2, een gelijk aantal USB-C-ingangen, een HDMI-ingang en een 3,5 mm audio-aansluiting.

De Huawei MateBook 16 heeft een 84-wattuur batterij en een 135-watt oplaadvoeding, die tot 3,5 uur gebruik biedt met 15 minuten opladen. De laptop meet 351 x 254,9 x 17,8 mm en weegt 1,99 kg.

Huawei MateBook 16, hoeveel kost hij

Huawei MateBook 16 arriveert in Europa voor €1.099 voor de AMD Ryzen 5 5600H-versie en €1.199 voor de Ryzen 7 5800H-versie.

Relatatief goedkope prijzen in het licht van de premium specs, wat bevestigd zou kunnen worden wanneer Huawei de beschikbaarheid in Italië aankondigt, aangezien de MateBook 16 nog niet in ons land verkrijgbaar is.