Wie heeft de WhatsApp Business API nodig?

Bedrijven kunnen creatieve en succesvolle marketingcampagnes voeren via WhatsApp Business – de SaaS-aanbieder MessengerPeople wil dat bewijzen met diverse voorbeelden, maar waarschuwt ook voor enkele addertjes onder het gras.

Als het gaat om succesvolle marketing via WhatsApp, zit de SaaS-aanbieder MessengerPeople niet verlegen om voorbeelden: Zo heeft de automobielclub ADAC via het communicatiekanaal nieuwe doelgroepen aangeboord; de Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) heeft de communicatiedienst gebruikt ter begeleiding van haar “Sing de la Sing”-campagne om tijdens de Coronatijd het grootste koor van Berlijn en Brandenburg te organiseren. Toch is zelfs de zakelijke WhatsApp-app, die is afgestemd op zakelijke gebruikers, niet geschikt voor alle organisaties.

De belangrijkste reden die MessengerPeople noemt, is bezorgdheid over gegevensbescherming. Gebruikt op een smartphone heeft WhatsApp toegang tot contactgegevens en zou het dus ook gegevens van gebruikers naar de VS kunnen doorsturen die daar nooit toestemming voor zouden hebben gegeven.

Bovendien is de smartphone-app niet erg handig en schaalt het maar beperkt: werknemers moeten een eindapparaat delen, hebben slechts toegang tot beperkte automatiseringsopties en kunnen de gratis zakelijke app niet koppelen met bestaande CRM-systemen.

Maar dat ziet er anders uit met de officiële WhatsApp Business API. Via de betaalde interface kan de messenger worden gebruikt in overeenstemming met de GDPR. Bovendien is er meer ruimte om de communicatie met klanten professioneel en efficiënt in kaart te brengen – van marketing tot klantenservice en van advies tot verkoop.

De oplossing kan rolgebaseerd worden bediend en worden gebruikt met chatbots en ticketsystemen. Daarnaast zijn er CRM interfaces en individuele statistieken.

Volgens MessengerPeople wordt de Business API aanbevolen voor bedrijven met zes of meer werknemers. De provider omschrijft zichzelf als een “WhatsApp Business Solution Provider” die organisaties helpt toegang te krijgen tot de WhatsApp-interface.

De WhatsApp Business API is ook beschikbaar als CRM-interface en als individuele statistieken.