Duitse bedrijven maken het minst gebruik van de verkoop van facturen in een vergelijking van de vier grootste Europese economieën, zo blijkt uit een studie.
Hoewel bedrijven het belang van werkkapitaalbeheer voor het vrijmaken van vastliggend kapitaal al lang erkennen, blijven bedrijven in dit land achter in het gebruik ervan. Volgens Debitos, een online marktplaats waar bedrijven hun verse facturen of openstaande vorderingen kunnen verkopen, maken Duitse bedrijven van de vier grootste economieën van Europa het minst vaak gebruik van debiteurenfinanciering.
Debitos wijst op onderzoek van GE Capital waaruit blijkt dat slechts 12.000 Duitse bedrijven en minder dan één procent van het mkb gebruik maken van debiteurenfinanciering. In Frankrijk daarentegen doen 35 200 ondernemingen of drie procent van de KMO’s dit, in het VK 42 000 ondernemingen of ongeveer 40 procent van de KMO’s en in Italië 37 000 ondernemingen of iets minder dan twee procent van alle KMO’s.
Het gebruik van factoring neemt niettemin toe in dit land. Volgens een studie van de Duitse factoringvereniging bedroeg het volume van door factoring gefinancierde vorderingen in 2010 132,3 miljard euro, een stijging met 37,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Debitos wijst er tevens op dat uit enquêtes van de factoringverenigingen is gebleken dat op alle markten zes tot tien procent van de ondernemingen die thans zonder financiering van hun vorderingen werken, geschikte kandidaten zouden zijn. Toegepast op het Duitse BBP kan een marktpotentieel van ten minste 250 miljard euro worden berekend. |HOF