Acer en Asus overtreffen concurrentie in pc-verkoop

In het tweede kwartaal van 2010 werden wereldwijd en in EMEA meer dan 20 procent meer computers verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens Gartner hebben alle topleveranciers hiervan geprofiteerd. Dell, Toshiba en HP werden echter ingehaald door hun concurrenten.

Wereldwijd steeg het aantal verkochte pc’s in het tweede kwartaal met 20,7 procent, aldus Gartner. Dit is meer dan de marktonderzoekers vooraf hadden voorspeld; oorspronkelijk waren zij uitgegaan van een mogelijke stijging met 19,3 procent. “De kwartaalresultaten wijzen op een aanhoudende verbetering van de pc-markt. Wereldwijd was dit het derde kwartaal met een dubbelcijferige jaar-op-jaargroei,” aldus Gartner-analist Mikako Kitagawa.

De ontwikkeling van de gemiddelde prijzen geeft ook hoop. Deze daalden weliswaar ook in het tweede kwartaal, maar veel langzamer dan in de twee jaren daarvoor. Dit is onder meer ook te wijten aan het feit dat een zekere marktverzadiging in het netbooksegment te verwachten is. In ieder geval vertragen de groeipercentages.

In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) was de omzetstijging met 21,6 procent zelfs nog groter dan wereldwijd. Dit was het tweede opeenvolgende kwartaal van groei op deze markt, ondanks het nog steeds onzekere economische klimaat.

De vraag van consumenten naar mobiele technologie was de belangrijkste drijfveer, hoewel analisten ook een vertraging van de vraag naar mini-notebooks in EMEA signaleren. Het B2B-segment had meer te lijden onder bepaalde risico’s. Verwacht wordt echter dat de vraag in de tweede helft van dit jaar zal aantrekken. Onzekere factoren zijn echter nog steeds de economische context in verband met de bezuinigingsmaatregelen op de overheidsbegrotingen.

HP verliest toppositie in EMEA

Wereldwijd profiteerde Asus van de opwaartse trend met een verkoopstijging van maar liefst 78,5 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hierdoor bereikte de fabrikant de vijfde plaats en haalde Toshiba in. Toshiba belandt nu op de zesde plaats. HP behield de toppositie, hoewel de stijging van 12,3 procent relatief klein was. Acer verkocht 31,6 procent meer computers en eindigde daarmee op de tweede plaats en haalde Dell in. Dell, vorig jaar nog op de tweede plaats, moest genoegen nemen met 19 procent meer verkochte pc’s en staat nu dus op de derde plaats. De vierde plaats ging naar Lenovo met 47,2 procent meer verkopen.

Hoewel HP wereldwijd aan de leiding bleef, werd het in EMEA verslagen door concurrent Acer. Acer verkocht 37,1 procent meer eenheden en heeft nu een marktaandeel van 21,3 procent (Q2 2009: 18,9 procent). HP heeft een verkoopaandeel van 19,7 procent en 15,2 procent meer verkochte pc’s. In het tweede kwartaal van 2009 bedroeg het marktaandeel van HP nog 20,8 procent. Dell bleef op de derde plaats in EMEA, gevolgd door Asus met een groei van 96,5 procent. Asus kon zo een concurrent achter zich laten in EMEA: In dit geval de fabrikant Toshiba, die dit jaar op de vijfde plaats belandde in plaats van op de vierde.