Hoe gelukkiger werknemers zijn, hoe meer zij ook bijdragen aan het succes van een onderneming. Deze informatie lijkt veel kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) niet te hebben bereikt, zo blijkt uit een studie van Lenovo en Forrester.
Forrester Consulting en Lenovo voerden een wereldwijd onderzoek uit naar kmo’s en werkomgevingen. Hieruit blijkt dat 40 procent van alle KMO-werknemers die aan het onderzoek hebben deelgenomen, ontevreden is over hun werkomgeving. Terwijl een steeds mobieler personeelsbestand gevolgen heeft voor de verwachtingen van werknemers op het gebied van toegang tot technologie, samenwerking, een beter evenwicht tussen werk en privéleven en integratie, lijken KMO’s achter te lopen op het gebied van positieve werknemerservaringen.
Een eerder Forrester-rapport wees uit dat een verbeterde werknemerservaring leidt tot voordelen zoals betere werkprestaties, minder verloop en een betere klantervaring. Om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, adviseert Lenovo werkgevers in het middensegment van de markt om actief te luisteren naar de feedback van werknemers over de huidige werkomgeving. Verbetering van het technologiegebruik is essentieel, aangezien de meeste werknemers in het MKB nog steeds desktops gebruiken als hun primaire apparaat (71%). Bovendien heeft 74% van de ondervraagde werknemers in het mkb geen toegang tot cloudgebaseerde tools of de flexibiliteit om de technologieën te kiezen die het best bij hun taken passen. IT-besluitvormers in het mkb zullen moeten investeren in meer opties voor mobiele en draagbare apparaten, zoals notebooks, smartphones, 2-in-1-apparaten en slimme apparaten van de volgende generatie, zoals augmented reality/virtuele realiteit (AR/VR) en slimme kantoorapparaten, om de ervaring van werknemers te verbeteren. Het creëren van een omgeving waarin werknemers op afstand kunnen werken en een betere integratie tussen werk en privé kunnen realiseren, is essentieel.
Hindernissen voor het MKB
IT-besluitvormers in het midden- en kleinbedrijf moeten een effectieve en levensvatbare apparaatstrategie ontwikkelen op basis van de toekomstige behoeften van werknemers, aldus Lenovo. Uit de studie blijkt dat 30 procent meer slimme oplossingen voor vergaderruimtes wil aanschaffen, wat de samenwerking tussen verschillende locaties bevordert. IT-besluitvormers in het MKB hebben echter vaak moeite om de werkplektechnologie te vernieuwen. Vijfenveertig procent van hen zegt dat hun budget ontoereikend is om in alle behoeften te voorzien. Andere uitdagingen zijn dat interne IT-teams niet zijn toegerust of opgeleid om alle problemen na de aankoop van een apparaat op te lossen (42%) of dat ze niet beschikken over de relevante informatie van de fabrikanten van het apparaat (32%), waardoor het moeilijk is om het productaanbod te differentiëren.
In het wereldwijde onderzoek van Lenovo voor 2019, This is Life, kwam naar voren dat 58 procent van de mensen gelooft dat technologie zorgt voor een meer diverse werkomgeving. Nog eens 58% is van mening dat technologie hen helpt een betere baan te krijgen, hun carrière vooruit te helpen en productiever te werken door taken sneller en efficiënter uit te voeren. Al deze bevindingen onderstrepen de voordelen van een bredere toepassing van slimme technologie op de werkplek om de ervaring van werknemers aanzienlijk te verbeteren, aldus de leverancier.
Over het onderzoek
In opdracht van Lenovo heeft Forrester Consulting een online onderzoek uitgevoerd onder 813 werknemers en 803 kopers van apparaten bij bedrijven met minder dan 1.000 werknemers wereldwijd. De markten omvatten: Chili, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Italië, Mexico, Rusland, Singapore, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, het VK, de VS en Vietnam. In de enquête werd gevraagd naar de evolutie van de werknemerservaring en de uitdagingen waarmee kmo’s worden geconfronteerd op het gebied van werkinstrumenten. De enquête werd in juli 2019 afgerond.