Google wordt ook in Italië mobiele operator: hoe te bellen

Google heeft een aanbod gemaakt voor smartphones waarmee je tegen lage prijzen de wereld over kunt surfen. Wanneer minder, in vergelijking met de tarieven in de VS

Het is ook Italië onder de 200 landen waar u gebruik kunt maken van Google Fi, voorheen Project Fi. Fi, gelanceerd in 2015, is Google’s poging om te worden wat we in Italië een virtuele mobiele telefoonoperator zouden noemen.

Een zeer bijzonder en zeer ‘Amerikaans’ project, dat van Google, dat voor de gemiddelde Italiaan onbegrijpelijk zal overkomen. En bovenal zullen de tarieven onbegrijpelijk hoog lijken. Maar Google heeft een zeer specifieke klant in gedachten, die veel reist en bereid is geld uit te geven om niet voor verrassingen te komen staan. Zozeer zelfs dat de laatste innovatie van Google Fi de installatie is van totems voor de wederverkoop van Fi SIM op de luchthavens JFK in New York en Newark in New Jersey. Twee belangrijke luchthavens voor internationaal verkeer van en naar de VS.

Google Fi: hoe het werkt

Hetgeen meteen gezegd moet worden is dat de Google Fi SIM in de VS geactiveerd moet worden, daarna werkt het in bijna de hele wereld (inclusief Italië). Vanuit technologisch oogpunt is Google Fi een interessant project: de communicatie verloopt via voortdurende netwerkhoppen tussen verschillende Amerikaanse mobiele operatoren (Verizon, AT&T, Sprint en T-Mobile) en openbare Wi-Fi-netwerken (Google zorgt ervoor dat het alleen verbinding maakt met beveiligde netwerken). In de praktijk kiest de smartphone voortdurend welk netwerk het snelst is en maakt hij daarmee verbinding. Zodra de kaart is geactiveerd, werkt deze in alle 200 landen zonder dat de gebruiker een extra configuratie hoeft uit te voeren.

Google Fi: hoeveel kost het

De prijs is het zwakke punt van Google Fi, dat enorm is voor de Europese en Italiaanse markten. Het begint met de SIM’s die op de luchthaven worden verkocht en die voor 10 dollar onbeperkt bellen in de VS bieden, gereduceerde tarieven in het buitenland (in Italië bijvoorbeeld 20 cent per minuut), hotspot tethering, 24/7 technische ondersteuning en de mogelijkheid om het contract te beëindigen wanneer je maar wilt. Hiermee krijgt u 1 (één, slechts één) GB dataverkeer. Voor elke extra GB betaal je $10 extra. Het duurste tarief is het $70/maand-tarief, dat onbeperkte data in de VS en daarbuiten biedt (tot 22 GB per maand, waarna de snelheid afneemt, maar video’s “misschien” wel op 480p worden weergegeven), onbeperkte berichten en gratis bellen vanuit de VS naar 50 landen (inclusief Italië, tarieven voor andere landen beginnen bij 1 cent per minuut), dezelfde 24/7 technische dienst en dezelfde contractvoorwaarden, plus een Google One-lidmaatschap met 100 GB aan cloudruimte. Al deze prijzen zijn exclusief belastingen, die in Amerika voor 10-20% bij het gekozen tarief moeten worden opgeteld.

Google Fi in Italië: heeft het zin?

Voor de overgrote meerderheid van de Italianen hebben deze tarieven geen enkele zin en zijn ze volledig uit de markt. Voor Amerikanen, die veel meer betalen voor telefoongesprekken en internet, is dat wel het geval. Bovendien, zelfs als je de mogelijkheid in overweging neemt om Google Fi in het buitenland te gebruiken, is 70 dollar per maand echt veel. Tenminste als je vooral in Europa reist, waar recente EU-richtlijnen gratis roaming hebben opgelegd aan nationale operatoren en je in de meeste gevallen ten minste 4 GB aan data hebt in het buitenland. Voor Italianen die vaak naar Azië, Afrika of de Verenigde Staten reizen, kan Google Fi echter interessant zijn.

Komt Google Fi als MVNO naar Italië?

Tot slot: komt er een dag dat Google ervoor kiest om ook in ons land te landen als een lokale Mobile Virtual Number Operator? Met andere woorden: zal Google ooit kunnen concurreren met de verschillende virtuele operatoren TIM, Vodafone, Iliad, Wind en andere? Sommige geruchten zeggen van wel. Na Sky maakt dus een andere “indringer” zich op om de Italiaanse markt voor mobiele telefonie te betreden.