Ingram Micro Services ontslaat 80 werknemers in Flensburg

De distributeur Ingram Micro ontslaat 80 werknemers in zijn vestiging in Flensburg. Het bedrijf noemt een herschikking van de Ingram Micro Services divisie als reden.

In Flensburg verliezen 80 Ingram Micro werknemers hun baan. Dit werd vandaag door de in Dornach gevestigde distributeur bekendgemaakt nadat een bericht in de plaatselijke pers van woensdag, waarin werd gespeculeerd over aanzienlijk meer ontslagen, in de regio voor opschudding had gezorgd. In het noorden van Sleeswijk-Holstein repareert de afdeling Ingram Micro Services mobiele toestellen van verschillende fabrikanten voor de gespecialiseerde handel. Flensburg was oorspronkelijk de hoofdzetel van de dienstverlener Dat Repair, die de omroep in maart 2014 overnam.

De getroffen werknemers worden eind juni overgeplaatst naar een transferbedrijf. “Zo’n maatregel is altijd bijzonder moeilijk in menselijk opzicht,” geeft Eric Rositzki toe, die sinds december 2016 de leiding heeft over de business bij Ingram Micro Services in Flensburg. De distributeur heeft echter “in rechtstreeks overleg met onze ondernemingsraad een sociaal zeer aanvaardbare oplossing gevonden voor alle betrokkenen”. Het pakket maatregelen, dat minstens vier maanden zal lopen, voorziet in opleiding en ontslagvergoedingen die verder gaan dan de wettelijke verplichting, vervolgde de manager.

Nieuwe strategie

In een interview met IT-BUSINESS noemt Rositzki de noodzakelijke herschikking van Ingram Micro Services als reden voor de ontslagen, waarvoor de business unit deels “medewerkers met andere profielen” nodig heeft. Bovendien is de reparatiebusiness de afgelopen jaren veranderd en “is de diepgang van de reparatie afgenomen”.

In Flensburg, waar tot dusverre alleen reparatie-experts werkzaam waren, ontwikkelt Ingram Micro een servicemodel in zes stappen dat zich uitstrekt van leasing tot de professionele back-up en verwijdering van gegevens tot de recycling van apparaten. In de toekomst zullen alle diensten individueel worden toegesneden op de behoeften van de gespecialiseerde klanten van de distributeur in handel en industrie. De directeur spreekt van “taylormade”.

Als de herschikking volgens plan verloopt, is Rositzki optimistisch dat Ingram Micro Services zijn personeelsbestand in de toekomst weer zal uitbreiden. De nieuwe strategie vereist in het bijzonder werknemers met verkoop- en klantenervaring. “Wij rekenen op Flensburg en hopen dat wij binnenkort een groot aantal van de werknemers die wij hebben moeten ontslaan, weer in dienst kunnen nemen”. Op de Noord-Duitse locatie heeft de broadliner na de ontslagen nog zo’n 300 mensen in dienst.

Lifecycle Services

Bij Ingram Micro zijn reparaties, samen met diensten als terugname, remarketing, recycling of verzekering, onderdeel van Lifecycle Services, die sinds het voorjaar van 2016 een extra pijler van het bedrijf vormen. Eind vorig jaar heeft de distributeur deze diensten organisatorisch samengevoegd tot één verantwoordelijkheidsgebied, waarvoor Rositzki sindsdien verantwoordelijk is. De manager kwam naar Ingram van Vodafone.