AI staat centraal op Microsofts Duitse partnerconferentie

Het stopzetten van de samenwerking met T-Systems onder een data trustee model is geen groot onderwerp op Microsofts op één na grootste partnerconferentie wereldwijd, DPK18, die voor de tweede keer op rij in Leipzig plaatsvindt. In plaats daarvan ligt de nadruk op de toekomst. Een van de grote onderwerpen: Artificial Intelligence (AI), wat al terug te vinden is in het motto van het evenement.

Onder het motto “De nieuwe intelligentie” ging Microsofts Duitse Partnerconferentie op 23 oktober in Leipzig van start, die op Twitter te volgen is onder de hashtag #DKP18. Ongeveer 2.500 deelnemers vertegenwoordigen de ongeveer 30.000 Microsoft partnerbedrijven in Duitsland. Ondanks de focus op de cloud komt ongeveer 95 procent van Microsofts totale inkomsten uit het kanaal. In Duitsland zijn ongeveer 6.000 bedrijven uit het Microsoft-kanaal aan boord als “cloudpartners”. “Op de Duitse Partnerconferentie praten we minder over individuele technologieën en meer over hoe kunstmatige intelligentie, de cloud en het Internet of Things ons nu al op een zeer reële manier ondersteunen in ons dagelijks leven, hoe we minder middelen kunnen gebruiken, duurzamer zaken kunnen doen en samen onze toekomst vorm kunnen geven”, aldus Sabine Bendiek, voorzitter van de raad van bestuur van Microsoft Duitsland.

Gregor Bieler, General Manager en Channel Head bij Microsoft Duitsland, spreekt erover dat kunstmatige intelligentie “de nummer één technologie van de toekomst” is, niet alleen voor Microsoft, maar ook voor partnerbedrijven. “DPK laat zien dat we het niet langer alleen over AI hebben. Samen met onze partners presenteren we intelligente oplossingen die al klaar zijn voor de markt en vertellen we over ervaringen in de praktijk”, aldus de gastheer van het evenement. Op de drie conferentiedagen kunnen de genoemde oplossingen worden bekeken bij 50 exposanten en showcases. De oplossingen variëren van een virtuele winkeladviseur – een chatbot – tot een AI die ontworpen is om leeftijdsadequaat wonen te verbeteren.

Sensoren voor senioren

Zivai Software demonstreert bijvoorbeeld een oplossing in het seniorenzorgsegment die sensoren en kunstmatige intelligentie combineert. In het huis van een bejaarde die het risico loopt te vallen, kunnen sensoren bijvoorbeeld automatisch detecteren of een bewoner is gevallen en om hulp moet roepen. Een stemassistent herinnert ouderen er ook aan dat ze moeten drinken en zet het fornuis automatisch uit als ze dat vergeten. Alle gegevens van de verschillende sensoren en toestellen worden verzameld en geëvalueerd door een centraal systeem op een dataplatform. Het assistentiesysteem is gebaseerd op IoT-diensten van Microsoft, zoals Azure IoT Hub en Azure IoT Edge, evenals de Azure-diensten voor Machine Learning en Cognitive Services.

Realtime logistiek

Het Arvato Smart Logistics Platform brengt logistieke processen in kaart op het Microsoft cloudplatform Azure door verschillende logistieke applicaties uit een app store te installeren op smartwatches, smartphones en tablets. Een geïntegreerd systeem is dus ontworpen om de gebieden van binnenkomende goederen, produktiebevoorrading, orderverzameling en transportbeheer te optimaliseren. Interfaces met ERP- en orderbeheersystemen moeten leiden tot kortere implementatietijden van enkele weken. Arvato (software) en Trekstore (hardware) zullen ook laten zien hoe chatbots en kunstmatige intelligentie de logistiek en de filiaalprocessen digitaliseren. Hardwarepartner Trekstor heeft speciaal voor zakelijk gebruik een smartwatch ontwikkeld die logistieke processen op basis van real-time data in kaart brengt. Het systeem draait op Windows 10 IoT Core en maakt verdere gerelateerde toepassingsscenario’s mogelijk buiten het gebruik in de logistieke sector, bijvoorbeeld in de hotelbranche.

Rioolwerk

De op Microsoft Azure gebaseerde rioolinspectieoplossing “e.sigma Sewer Inspection Cloud” (e.SIC) vereenvoudigt rioolinspectieprocessen. De software spoort alleen al in het 570.000 kilometer lange rioolnet in Duitsland beschadigingen op die met conventionele middelen niet worden opgespoord, en voorkomt zo dure vervolgschade. Hiervoor vertrouwt e.SIC op kunstmatige intelligentie met onder meer Azure Cognitive Services en Azure Machine Learning. De oplossing komt in 2019 beschikbaar via de Azure Marketplace.

AI in de wijngaard

Een gezamenlijk project van Cairo AG uit Mannheim, Arrow Electronics en Microsoft heeft als doel de wijnteelt te optimaliseren: Plaatselijke sensoren meten weer- en milieugegevens (neerslag, temperatuur, vochtigheid en zonnestraling) in de wijngaard. Bovendien neemt een autonoom opererende drone de omgeving visueel op. De verzamelde gegevens van alle apparaten worden centraal beheerd via de Azure IoT Hub en overgebracht naar een clouddatabase via een serverloze architectuur met Azure Functions. De gegevens worden vervolgens verwerkt en voor de wijnmaker gevisualiseerd in een dashboard. De kleur van de bladeren kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een ziekte-infectie te identificeren. Evenzo wordt Azure Machine Learning gebruikt om het ideale tijdstip te bepalen om aan de wijnstokken te werken.

Intelligente straatverlichting

Urban Software Institute demonstreert een real-time IoT-dataplatform voor sensorgegevens. Dit vormt de kern van een zogenaamde “Smart City Cockpit”, waarmee gegevens over bijvoorbeeld geluidsoverlast, milieugegevens of het gebruik van parkeerruimte kunnen worden geëvalueerd. Dit maakt ook voorspellende analyses in de zin van een slimme stad mogelijk. Het bedrijf gebruikt Microsoft Azure voor de wereldwijde werking.

Derde dag: #Impulse18

Op 25 oktober “volgt” voor het eerst een zogenaamde inspiratiedag met de naam #Impulse18 met 75 sprekers en 50 exposanten in 40 sessies. Het doel is “intelligente oplossingen van vandaag en morgen” te presenteren en een forum voor nieuwe contacten te creëren. Gastheer Bieler benadrukte dat de samenwerking tussen Microsoft-partners in de strijd om goede oplossingen al geruime tijd aan belang wint. Het concept van het evenement is bedoeld om hiermee rekening te houden.