Micro Yahoogle of waarom Zimbra in de weg staat

De overnamepoker tussen Microsoft en Yahoo, die de softwaregigant uit Redmond aan een betere positie op het gebied van Internet portals en search moet helpen, duurt voort. Yahoo wil alleen worden gekocht als Microsoft bereid is meer te betalen dan de bijna 45 miljard US dollar die wordt geboden. Tot het zover is, wordt de concurrentie aangewakkerd – en Yahoo-dochter Zimbra mengt zich in de race met een open-source alternatief voor Microsofts Exchange.

De groupware Zimbra Collaboration Suite is onlangs in versie 5.0 uitgebracht. De suite maakt het mogelijk om e-mails, contactpersonen, agenda-items en taken te synchroniseren tussen Microsoft Outlook 2007 en de Zimbra suite. De Zimbra suite biedt overeenkomstige toepassingen voor gratis gebruik voor geregistreerde gebruikers via het internet. Gebruikers kunnen hun gegevens naar het web verplaatsen en er direct mee werken – overal vandaan, gewoon via de browser.

Met de huidige versie werkt toegang vanaf Blackberry’s tot Zimbra nu ook. Daar komt Zimbra-Documents bij, waarmee gebruikers samen documenten kunnen bewerken.

Hoe de toekomst van Zimbra er precies uitziet, is onzeker. Het softwarebedrijf werd in het najaar van 2007 door Yahoo opgeslokt voor 350 miljoen dollar. Met de mogelijke overname van Yahoo door Mircosoft past Zimbra niet meer in het concept van een beurs als open source alternatief. In het beste geval zou het denkbaar zijn dat Zimbra als technologieleverancier fungeert om Microsoft-toepassingen web-enabled te maken als onderdeel van een overeenkomstig bedrijfsmodel.

De grootste concurrent in de strijd om de aandacht van internetgebruikers is echter Google – op deze markt meer dan drie keer zo groot als Yahoo en Microsoft samen. Ook Google heeft de aantrekkelijkheid van Software as a Service (SaaS) voor zijn eigen bedrijfsmodel ingezien en is met Google Apps als derde speler in de groupware-sector actief geworden. Met de Google Apps Team Edition, die begin februari 2008 werd geïntroduceerd, hebben gebruikers nu toegang tot alle gedeelde documenten en agenda-afspraken van andere gebruikers in hetzelfde domein. Met deze functie wil Google zijn webgebaseerde toepassingen interessanter maken voor bedrijven.

Google heeft zich hiermee in de groupware-sector gepositioneerd tegenover zowel Microsoft als Yahoo’s Zimbra. Tegelijkertijd praat Yahoo echter over een mogelijke samenwerking met Google om onafhankelijkheid van Microsoft en diens overnamebod aan te geven – en zo zijn eigen huid zo duur mogelijk in de markt te zetten.

Zoals gisteren bekend werd, is de raad van bestuur van Yahoo het niet eens met Microsofts overnamebod van 44,6 miljard dollar, maar blijft bereid te onderhandelen. In plaats van de geboden 31 dollar per aandeel eisen de managers van Yahoo 40 dollar, wat zou neerkomen op een totale prijs van meer dan 56 miljard dollar.

Voor het overnamebod stond de koers van Yahoo overigens op slechts 17 dollar. De beleggers schreven dit toe aan het slechte beheer van de groep. Zij konden nu met een aanzienlijke winst aan Microsoft verkopen, ook al vonden de Yahoo-bazen dat niet leuk. Hun publieke eis voor een nog hoger bod is er zeker op gericht om aandeelhouders te laten afwachten of er werkelijk meer “in zit” – en zo tijd te winnen voor onderhandelingen met de Redmonters.

Dus blijft de achtbaan Yahoo-Google-Mircosoft op wild kronkelige paden door de samenwerking-concurrentie jungle rijden. Het valt nog te bezien welke vruchten de poging van Microsoft zal afwerpen om zich tegen Google op te zetten door Yahoo over te nemen.