Duitse Amazon-concurrentie met Chinese basis

Deutsche Telekom presenteerde op het Huawei Cloud Congress zijn plannen voor een Duitse concurrent van Amazons AWS of Microsofts Azure. Dit komt doordat de publieke cloud van Telekom in samenwerking met Huawei wordt gecreëerd.

Huawei en Deutsche Telekom werken al tien jaar samen. Het Chinese bedrijf is immers een van de belangrijkste netwerkleveranciers voor de telecommunicatie-industrie. Nu komt de samenwerking op het gebied van de cloud nog dichterbij: Huawei gaat de hardware- en softwarebasis leveren voor het public cloud-aanbod waarmee Deutsche Telekom wil concurreren met Amazon, Microsoft en Google.

Huawei heeft Amazon waarschijnlijk in het vizier en ziet carriers als Deutsche Telekom als de ideale partner. Deze laatste is immers al actief in de cloudbusiness, bijvoorbeeld met ’s werelds grootste SAP-cloud.

Volgens Jörn Kellermann, Senior Vice President Computing Services & Solutions bij T-Systems, zal de publieke cloud-oplossing volledig op de markt worden gebracht als een aanbod van Telekom of T-Systems. Zoals Kellermann in Shanghai heeft uitgelegd, is het ook bedoeld voor Chinese bedrijven die in het kader van het programma “Digitale Zijderoute” willen uitbreiden naar de Duitse markt. Maar het voornaamste doelpubliek zijn Duitse of andere Europese bedrijven. Het gamma strekt zich hier uit van eenmansbedrijven tot grote ondernemingen.

Gegevensbescherming als verkoopargument

Het belangrijkste argument voor Telekoms komende public cloud-oplossing zal volgens Kellermann de gegevensbescherming zijn. De door Huawei geleverde servers en opslagsystemen zullen namelijk worden geïnstalleerd in het nieuwe twin-core datacenter in Biere bij Maagdenburg en vallen onder de Duitse regelgeving inzake gegevensbescherming. De processen worden gecontroleerd door Telekom. De door Huawei gebruikte software, zoals CloudOS FusionSphere, valt onder een open source licentie. In het geval van proprietary software heeft Telekom toegang tot de broncodes.

Start op CeBIT 2016

De Telekom Public Cloud draait momenteel in testmodus met 30 deelnemers uit alle gebieden, waaronder enkele grote enterprise-klanten. Het aantal deelnemers aan de proeven zal stap voor stap worden uitgebreid. Het cloudaanbod moet dan algemeen beschikbaar zijn op CeBIT 2016. Voor kleinere klanten zal het aanbod onder het Telekom-label lopen, voor grote klanten via T-Systems. Wat de prijsstelling betreft, wil Telekom AWS van Amazon volgen. Volgens Kellermann is ook een samenwerking met IT-systeemhuizen en vakhandelaren gepland om potentiële klanten uit het midden- en kleinbedrijf te winnen. Hoe deze samenwerking eruit zal zien, is nog niet bepaald. Ook wordt een model voor wederverkopers overwogen.