Azure Arc-enabled Kubernetes beschikbaar

Op de Ignite-conferentie kondigde Microsoft de algemene beschikbaarheid aan van “Azure Arc enabled Kubernetes”. Elk CNCF-compliant Kubernetes-cluster kan zo worden verbonden met Microsoft Azure voor beheer, ongeacht de omgeving.

Met een speciale agent kunnen CNCF-compliant Kubernetes-clusters in de toekomst worden beheerd via de Microsoft-cloud. “Azure Arc enabled Kubernetes” wordt geïntegreerd in het cluster en verbindt het met de Azure Resource Manager, biedt een beheerde identiteit die aan het systeem is toegewezen en activeert de Azure Portal, CLI en REST API’s.

Een cluster kan op deze manier aan elk Azure-abonnement en resourcegroep worden gekoppeld. Het is vervolgens mogelijk om tags toe te wijzen binnen het cluster, toegang te controleren met Azure Role Based Access Control (RBAC) en de gehele inventaris te doorzoeken met Azure Resource Graph.

Gebruikers kunnen meerdere configuraties voor hun clusters toevoegen en beheren, zowel via de Azure Portal als met de opdrachtregeltool (CLI). Als alternatief kunnen gewenste configuraties ook automatisch worden toegepast via een Azure policy en zelfs GitOps processen implementeren.

De GitOps functionaliteit wordt geleverd door Flux. Clusterconfiguratie kan worden gedefinieerd, toegepast en gemonitord door code op één, tien of honderden clusters. Azure Arc enabled Kubernetes GA voegt extra regionale ondersteuning toe, breidt de opties voor authenticatie uit naar private Git-eindpunten en biedt ondersteuning voor tokens en vooraf gegenereerde SSH-sleutels.

Zoals vermeld kan de Azure Arc-agent worden gehost via elke CNCF-compliant Kubernetes-distributie. Microsoft heeft hiervoor samengewerkt met verschillende validatiepartners, waaronder Red Hat (OpenShift), Canonical (Charmed Kubernetes) en SUSE (Rancher), en meer recent VMware (Tanzu Kubernetes Grid, TKG) en Nutanix (Karbon). Voor meer informatie, zie de Microsoft Docs over Arc-enabled Kubernetes.