Einde voor Microsofts Windows- en SQL-servers voor Itanium-processor

Na het stopzetten van de ondersteuning door Red Hat eind 2009, heeft nu ook Microsoft aangekondigd zijn Windows- en SQL-servers voor de Itanium-processor niet langer te ontwikkelen.

De door Intel en HP gezamenlijk ontwikkelde Itanium-chip komt onder druk te staan. Enerzijds wordt de processor met mainframe-beveiligingsfuncties steeds meer in prestaties gedrukt door Intels eigen Xeon-processoren, die volgens Intel ook nog meer van de RAS-functies van de Itanium zullen krijgen.

Nu heeft Microsoft ook aangekondigd dat de versies Windows Server 2008 R2 evenals SQL Server 2008 R2 en Visual Studio 2010 de laatste versies zullen zijn met Itanium-ondersteuning.

Deze versies ondersteunen nog steeds de nieuwste Itanium 9300 (“Tukwila”) en zullen ondersteund blijven worden volgens het Microsoft Support Lifecycle Policy. Mainstream-ondersteuning voor Windows Server 2008 voor Itanium-gebaseerde systemen (en R2) zal dus eindigen op 9 juli 2013.

Deze aankondiging werd gedaan door Dan Reger, Senior Technical Product Manager, op de Technet blog. Reger rechtvaardigt de stopzetting van de ondersteuning met de verdere ontwikkeling van de 64-bit x86-architectuur, die nu ook geschikt is voor bedrijfskritische toepassingen.