Byte

Een byte is een meting van gegevens die acht bits bevat, de kleinste toename van gegevens op een computer. Het is de kleinste adresseerbare geheugeneenheid in de meeste computerarchitecturen, en netwerkprotocoldocumenten zoals het internetprotocol verwijzen naar een 8-bits byte als een octet. Een enkele byte kan worden gebruikt om 2 tot de 8e of 256 verschillende waarden weer te geven.

De byte is oorspronkelijk gemaakt om één teken op te slaan, aangezien 256 waarden voldoende zijn om alle kleine letters en hoofdletters, cijfers en symbolen in westerse talen weer te geven. Bytes kunnen bijvoorbeeld de letter N, een komma, een procentteken of elk getal tussen 0 en 256 vertegenwoordigen. Hoewel de byte is ontworpen om tekengegevens op te slaan, is het de fundamentele meeteenheid voor gegevensopslag geworden. Maar omdat een byte zo weinig opslagruimte bevat, bedragen de verwerkings- en opslagcapaciteiten van computerhardware doorgaans gigabytes (GB) en terabytes (TB).

Byte-voorvoegsels

Het voorvoegsel voorafgaand aan byte helpt bij het identificeren van de grootte van een byte en hoeveel gegevens erin zitten. Veelgebruikte voorvoegsels zijn onder meer:

  • kilobyte (KB): Een kleine e-mail zonder afbeeldingen is ongeveer 2 KB.
  • megabyte (MB): Een nummer is ongeveer 3-4 MB groot.
  • Gigabyte (GB): Een standaard-dvd kan maximaal 4.7 GB aan gegevens bevatten.
  • Terabyte (tbc): 500 uur aan films of 310,000 foto’s is een TB.
  • petabyte (PB): 500 miljard pagina’s standaard getypte tekst is ongeveer 1 PB.

Bekijk de onderstaande tabel voor een visuele weergave van de bytegrootte en exacte getallen. Het is vermeldenswaard dat de bytegroottes niet gelijkmatig worden afgerond (1,024 in plaats van 1,000 bytes) omdat computers binaire wiskunde gebruiken in plaats van een decimaal systeem.