Ram

Random Access Memory (RAM) is een hogesnelheidscomponent in apparaten die tijdelijk alle informatie opslaat die een apparaat nodig heeft voor het heden en de toekomst. Het is een type computergeheugen dat willekeurig kan worden geopend, wat betekent dat elke byte van het geheugen toegankelijk is zonder de voorgaande bytes aan te raken. RAM is te vinden op servers, pc’s, tablets, smartphones en andere apparaten. In de huidige technologie neemt RAM de vorm aan van geïntegreerde circuitchips met metaaloxide-halfgeleider (MOS) geheugencellen.

De snelheid en prestaties van een systeem zijn direct gecorreleerd met de hoeveelheid geïnstalleerd RAM.

RAM slaat de informatie op die een computer actief gebruikt, zodat deze snel toegankelijk is. Hiermee kunnen computers alledaagse taken uitvoeren, zoals het laden van applicaties, surfen op internet, het bewerken van een spreadsheet en snel schakelen tussen al deze taken.

Soorten RAM

Er zijn twee hoofdtypen RAM die qua prestaties en prijsklasse contrasteren:

  • Static Random Access Memory (SRAM): een geheugenchip die sneller is en minder stroom verbruikt dan DRAM
  • Dynamic Random Access Memory (DRAM): een geheugenchip die meer gegevens kan bevatten dan een SRAM-chip maar meer stroom nodig heeft.

De onderstaande grafiek van het Enterprise Storage Forum geeft details over het verschil tussen SRAM en DRAM in computers:

Kenmerk

DRAM

SRAM

Kosten

goedkopere

Duurder

Performance

Langzamer: geheugen buiten de chip met langere toegangstijd

On-chip geheugen met minimale toegangstijd; kan draaien op de snelheid van de host-microprocessor

Gebruik geval

Hoofd geheugen

Level 1 en Level 2 microprocessor caches

Dichtheid

Minder dichtheid per cel (1 transistor per chip) maar kan meer cellen in de ruimte verpakken

Dichter (6 transistors per chip) maar er passen minder cellen in de ruimte

Power

Over het algemeen hoger: condensatoren lekken stroom dankzij onvolmaakte isolatie, waardoor regelmatige stroomverversing nodig is.

Over het algemeen lager: geen ladingslekkage omdat het de stroomrichting verandert via schakelaars in plaats van stroom door de condensator te lekken. Dit hangt echter af van de toepassingsomgeving en SRAM kan evenveel of meer stroom verbruiken als DRAM.

Opslagcapaciteit

Groter: maakt rechtstreeks verbinding met de CPU-bus, vluchtige opslag gemeten in GB

Kleiner: fungeert als cache; opslag gemeten in MB’s

Volatiliteit

Vluchtig: moet een actieve voeding hebben plus frequente ladingen terwijl deze actief is.

Vluchtig: vereist geen extra kosten terwijl het stroom ontvangt, maar verliest uiteindelijk gegevens zonder.

Fysieke plaatsing

moederbord

Processors of tussen processor en hoofdgeheugen

RAM versus geheugen versus opslag

In het algemeen is de term RAM synoniem met hoofdgeheugen, waar een computersysteem gegevens opslaat die het actief gebruikt. Opslagsystemen, zoals harde schijven, netwerkopslagapparaten of cloudopslag, zijn waar een systeem gegevens opslaat die het later nodig heeft. Geheugen en opslag worden vaak met elkaar verward omdat beide worden gemeten in megabytes, gigabytes en terabytes.

Computersystemen kunnen snel gegevens uit RAM ophalen, maar wanneer een apparaat wordt uitgeschakeld, verdwijnen alle gegevens in het geheugen. Als er een onverwachte stroomuitval of systeemcrash optreedt, gaan niet-opgeslagen documenten of bestanden verloren omdat de gegevens zijn opgeslagen in het systeemgeheugen, dat vluchtig is.

Opslag is daarentegen langzamer, maar het kan gegevens behouden wanneer het apparaat is uitgeschakeld. Als een document bijvoorbeeld is opgeslagen op een harde schijf voorafgaand aan een stroomstoring of een systeemcrash, kan de gebruiker het document nog steeds ophalen wanneer het systeem weer actief is. Opslag is doorgaans minder duur dan RAM per gigabyte. Als gevolg hiervan hebben de meeste pc’s en smartphones vele malen meer gigabytes aan opslagruimte dan gigabytes aan RAM. Door het toenemende gebruik van solid-state drives is de grens tussen geheugen en opslag vervaagd.