SD-kaart

Een veilige digitale kaart (SD-kaart) is een klein flashgeheugenapparaat dat is ontworpen om geheugen met hoge capaciteit in een draagbaar formaat te bieden. Een standaard SD-kaart meet 32 ​​mm x 24 mm x 2.1 mm en weegt ongeveer 2 gram, terwijl miniSD- en microSD-kaarten fysiek veel kleiner zijn, maar een vergelijkbare geheugencapaciteit hebben.

Variaties op SD-kaarten zijn onder meer Secure Digital High Capacity (SDHC), Secure Digital eXtended Capacity (SDXC) en Secure Digital Ultra Capacity (SDUC). Dit soort SD-kaarten is ontworpen om aanzienlijk meer capaciteit te bieden dan een standaard SD-kaart.

Om toegang te krijgen tot gegevens die op een SD-kaart zijn geschreven, hebben gebruikers doorgaans een USB-kaartlezer nodig. Zodra de kaart in de kaartlezer is geplaatst en de kaartlezer is aangesloten op een computer, kunnen gebruikers de bestanden openen en wijzigen zoals ze zouden doen met elk ander flashgeheugenapparaat. Het is belangrijk op te merken dat SD-kaarten bedoeld zijn voor tijdelijk gebruik; in feite hebben de gegevens die op een SD-kaart zijn opgeslagen een maximale houdbaarheid van 10 jaar.

Geschiedenis van de SD-kaart

De eerste SD-kaart is in 1999 gezamenlijk ontwikkeld door SanDisk, Matsushita en Toshiba. Het was bedoeld als een compacter alternatief voor Sony’s Memory Stick. De eerste SD-kaarten konden maximaal 2 GB aan gegevens bevatten.

De opkomst van mobiele telefoons kort na de eerste lancering van de SD-kaart onthulde dat de standaard SD-kaart te groot werd voor de meeste mobiele telefoons, en de miniSD-kaart werd daarom in 2003 gemaakt. Twee jaar later werd een nog kleinere SD-kaart gelanceerd met de microSD-kaart, opnieuw om te voldoen aan de eisen van fabrikanten van mobiele apparaten.

In het decennium dat daarop volgde, werden om de paar jaar nieuwe SD-kaartvariaties uitgebracht om meer capaciteit te bieden dan zijn voorganger. SDHC- en miniSDHC-kaarten kunnen tot 32 GB aan gegevens opslaan, de SDXC-kaarten kunnen tot 2 terabyte (TB) aan gegevens opslaan en de enorme SDUC-kaarten ondersteunen tot 128 tebibytes (TiB). Ter referentie: één terabyte is het equivalent van 1000 gigabytes en één tebibyte is gelijk aan 1099.51 gigabytes.

SD-kaart gebruikt

Vanwege hun compacte formaat worden SD-kaarten gebruikt om bestanden op een aantal verschillende apparaten op te slaan en over te dragen, waaronder:

  • Mobiele telefoons en smartphones
  • Digitale fototoestellen
  • Videocamcorders
  • Game consoles
  • Nieuwere tv-modellen
  • MP3-audiospelers