Hoeveel mensen kunnen deelnemen aan een videogesprek

Vroeger waren ze sciencefiction, nu zijn ze de norm: hier lees je met welke apps je videogesprekken kunt voeren en hoeveel mensen kunnen deelnemen.

Om contact te houden met vrienden en familieleden die in het buitenland of in een andere stad wonen, of voor de nieuwe werkeisen die door de pandemie worden gesteld, hebben on-linediensten die groepsvideogesprekken mogelijk maken paradoxaal genoeg Covid-19 te danken aan het feit dat zij een tweede, gelukkiger jeugd hebben gekregen dan de eerste.

Diensten als Skype, bijvoorbeeld, zijn altijd populair geweest bij de webbevolking, maar vóór de pandemie, toen mensen elkaar zonder enige beperking konden ontmoeten, waren VoIP-videogesprekken beperkt tot een betrekkelijk klein aantal omstandigheden. De Covid-19 pandemie heeft de gewoonten op zijn kop gezet, en een van de vele dingen die zij is gaan herwaarderen en waarderen zijn videogesprekken. De vraag naar speciale apps en diensten is enorm toegenomen, wat heeft geleid tot een exponentiële groei van reeds populaire diensten zoals Skype en minder populaire zoals Zoom. Maar hoeveel mensen kunnen deelnemen aan een groepsvideogesprek? Het antwoord varieert van dienst tot dienst.

Skype

Skype is een van de bekendste van de in aanmerking genomen diensten. De dienst, die in 2003 in Europa werd opgericht en in 2011 voor meer dan 8 miljard dollar door Microsoft werd overgenomen, ondersteunt een groot aantal besturingssystemen, waaronder macOS, Linux en Windows, maar ook Android, iOS, Palm OS, Xbox en zelfs watchOS, uiteraard met verschillende functies en mogelijkheden.

Skype is niet alleen gemaakt voor videogesprekken, integendeel: het is ontworpen om tekstberichten, afbeeldingen en verschillende soorten inhoud uit te wisselen met de mogelijkheid om via internet te telefoneren in plaats van via het traditionele telefoonnetwerk. Toen de stabiliteit en de snelheid van de internetverbindingen toenamen, kwamen de individuele en groepsvideogesprekken, die vandaag virtuele reünies of vergaderingen van maximaal 50 gebruikers tegelijk mogelijk maken.

WhatsApp

WhatsApp behoeft geen introductie. De bekendste instant messaging-dienst ter wereld introduceerde in 2016 videogesprekken tussen gebruikers, opnieuw via een wifi-internetverbinding of een mobiel datanetwerk. Groepsvideobellen duurde tot september 2018, toen WhatsApp toestond dat maximaal vier mensen elkaar over een scherm konden zien.

Recentelijk is de limiet verhoogd tot 8 deelnemers, maar omdat WhatsApp een dienst is van het Facebook-melkwegstelsel, kunnen degenen die een groter aantal deelnemers moeten hosten, rechtstreeks vanuit de app een Facebook Messenger-kamer starten.

Facebook Messenger

Het is op Facebook Messenger, de instant messaging-dienst van het populaire sociale netwerk, dat de limiet van 8 deelnemers van WhatsApp aanzienlijk wordt verhoogd. Er kunnen meer mensen in een ruimte, met groepsvideogesprekken waardoor tot 50 gebruikers tegelijkertijd kunnen communiceren.

Microsoft Teams

Microsoft Teams is een platform voor verenigde communicatie en samenwerking “dat een combinatie biedt van permanente werkchats, teleconferenties, het delen van inhoud en de integratie van toepassingen”. Het is onmiddellijk duidelijk dat dit een dienst is die in de eerste plaats op een zakelijke clientèle is gericht en hoezeer hij op telewerken is afgestemd, zodat zelfs de terminologie verschilt van die van andere diensten: groepen worden bijeenkomsten waaraan tot 350 gebruikers kunnen deelnemen, tot 49 tegelijkertijd in video.

Zoom

Zoom is een dienst die het midden houdt tussen bedrijfsgerichte diensten zoals Teams en algemene diensten zoals WhatsApp of Facebook Messenger. De beperkingen op het aantal deelnemers dat kan worden samengebracht in een videogesprek behoren echter tot de hoogste van allemaal: een maximum van 100 gebruikers, met de beperking – meer of minder belangrijk afhankelijk van uw behoeften – dat met de gratis versie het videogesprek wordt onderbroken na 40 minuten.