WhatsApp gevaar, hackers kunnen virussen versturen via chats

De mogelijkheid om elk bestand te versturen en ontvangen via de instant messaging app kan door cybercriminelen worden gebruikt om slachtoffers te infecteren

Om een oud gezegde te parafraseren: alles heeft een prijs. Zelfs de nieuwe WhatsApp-functie, die een paar dagen geleden werd geïntroduceerd, waarmee je elk soort bestand kunt versturen. Een dienst die, voor gebruikers van de instant messaging app, een zeer dure kost dreigt te worden. In termen van veiligheid.

Voordat we het probleem in meer detail uitleggen, nemen we een stap terug en gaan we terug naar het delen van meerdere bestanden dat WhatsApp biedt. Met een van de laatste updates ondersteunt de door Facebook gekochte app nu elk formaat. De nieuwe functie is zeer nuttig. Er is geen twijfel mogelijk. Vroeger was het alleen mogelijk bepaalde soorten bestanden te verzenden. Als gevolg daarvan werden mensen gedwongen alternatieve “routes” te gebruiken om andere bestandsformaten te verzenden. Maar nu is alles veel eenvoudiger. Maar ook gevaarlijker. Onder de bestanden die kunnen worden verzonden, bevinden zich ook uitvoerbare bestanden. Vertaald betekent dit dat, door gebruik te maken van de oppervlakkigheid van gebruikers – en helaas zijn er velen – iedereen virussen en malware zou kunnen overbrengen naar de apparaten van slachtoffers.

Malware-risico’s

Simpelheid gaat niet altijd hand in hand met veiligheid. Het delen van een bestand via WhatsApp kan een risico vormen voor de apparaten van gebruikers. En dus ook hun persoonlijke gegevens. Het enige wat nodig is, is dat een hacker het nummer van de persoon kent en hem, zoals vaak het geval is bij WhatsApp-zwendel, geen link maar een kwaadaardig bestand stuurt. Als het wordt geopend, kan de schadelijke inhoud een van de vele stukjes malware installeren die smartphones aantasten. Vooral Android.

Hoe jezelf te beschermen

Het advies in deze gevallen is altijd hetzelfde: wees voorzichtig. Net zoals het gevaarlijk is om een e-mailbijlage van een onbekende afzender te openen, moet u niet klikken op bestanden die u van verdachte personen ontvangt. Blijf op je hoede, zelfs als de inhoud van een van je contacten komt. Als je de ontvangst niet kunt blokkeren – wat vaak automatisch gebeurt – is het essentieel dat je niet op het inkomende bestand klikt en dat je het van je apparaat verwijdert.

Het probleem treft niet alleen smartphones, maar ook computers en alle andere mobiele apparaten die compatibel zijn met de nieuwe WhatsApp-functie.