WhatsApp, wat de Room-functie is en waar het voor dient

Met de Room-functie op WhatsApp kun je videogesprekken voeren met maximaal 50 mensen. Dit is waar het voor is en hoe je het gebruikt

Een nieuwe functie is al een paar weken op WhatsApp, maar nog maar weinig mensen hebben hem gezien. De ontwikkelaars zelf hebben het niet veel willen sponsoren, ondanks het feit dat het zeer nuttig is en je iets laat doen dat niet mogelijk is op WhatsApp: videobellen tot maximaal 50 personen. We hebben het over de Room-functie, die WhatsApp al een tijdje uitbrengt en die verborgen zit in de menu’s van de applicatie.

Om er bij te komen moet je minstens een paar klikken doen en dat maakt het leven van gebruikers een beetje ingewikkeld. Maar waar is de kamerfunctie op WhatsApp voor? om “kamers” te creëren op Facebook Rooms, een platform van het bedrijf uit Menlo Park dat tijdens de lockdown-periode werd gelanceerd en waarmee videogesprekken en videoconferenties voor maximaal 50 personen mogelijk zijn. In de praktijk kunnen gebruikers dankzij de integratie met WhatsApp groepsvideogesprekken voeren boven de door de applicatie opgelegde limiet van 8 personen, die enkele maanden geleden al was verhoogd om de afstand tijdens de pandemische periode te verkleinen.

Waarvoor dient de Room-functie op WhatsApp

De Room-functie is ontworpen om het aantal gebruikers dat kan deelnemen aan een groepsvideogesprek te verhogen, wat voorheen beperkt was tot acht personen. Als je de tool gebruikt, wordt deze limiet verhoogd tot 50 personen, maar dan moet je wel gebruikmaken van Facebook Rooms, het blauwe sociale netwerkplatform dat speciaal is gemaakt voor videovergaderen.

Om toegang te krijgen tot Facebook Rooms heb je, naast een link naar het videogesprek, de Messenger-app nodig of anders een Facebook-account.

Hoe gebruik je de Room-functie op WhatsApp

De werking van de Room-tool is heel eenvoudig, al moet je wel weten waar de ontwikkelaars de functie hebben geplaatst. Hier zijn de stappen die je moet volgen om videogesprekken te voeren op WhatsApp met maximaal 50 personen.

Er zijn twee methoden om de functie Kamer te gebruiken. De eerste stap is WhatsApp te openen, op het tabblad Gesprekken te klikken en vervolgens op het camerapictogram in de rechterbenedenhoek te klikken. U kunt ook een gesprek openen en op het pictogram Bijvoegen tikken (in de vorm van accolades) en vervolgens op Kamer (de Camera is verwijderd om ruimte te maken voor dit hulpmiddel).

Na het selecteren van Kamer verschijnt er een bericht op het scherm waarin wordt uitgelegd wat het hulpmiddel is en hoe het werkt. Als je eenmaal Facebook Messenger hebt geopend, tik je op “Maak kamer als (je naam)” en je krijgt een link die je kunt delen met alle mensen die je wilt uitnodigen voor je groepsvideogesprek.

Hoe krijg je de kamerfunctie op WhatsApp

De nieuwe tool is al beschikbaar in de app. Als je het niet kunt vinden, moet je de app updaten. U kunt dit doen via de Google Play Store of de App Store.