tts

Tekst-naar-spraak (TTS) is een vorm van spraaksynthese die tekst op een pagina, zoals een helpbestand of webpagina, omzet in gesproken spraakuitvoer. TTS kan worden gebruikt voor zaken als het voorlezen van een sms-bericht voor iemand die aan het rijden is, of het lezen van de computerdisplay-informatie voor een slechtziende persoon. Het kan elk op tekst gebaseerd bericht verwerken en er een gemakkelijk te begrijpen mondeling bericht van maken. Hoewel TTS de emotionele expressie kan missen die een menselijke stem van nature produceert, is de spraaksynthese doorgaans zeer nauwkeurig. TTS-systemen kunnen worden gebruikt door:

  • Studenten met dyslexie
  • Lezers onderweg
  • Multitaskers, zoals een bakker, die het recept hardop wil laten voorlezen
  • Oudere lezers
  • Visueel geïmiteerde lezers
  • Vreemde taalstudenten

TTS vs. voice-response-systemen

TTS moet niet worden verward met Voice Response Systems (VRS). Een voice-response-systeem, ook wel interactieve voice-response genoemd, synthetiseert spraak door zinnen uit een database met vooraf opgenomen woorden samen te voegen en wordt voor een ander doel gebruikt dan een TTS-systeem, dat zinnen en / of zinnen vormt op basis van de grafemen en fonemen van een taal.

Voice-response-systemen zijn beperkt tot het samenstellen van zinnen die alleen woorden bevatten die vooraf door het systeem zijn bepaald. TTS-systemen daarentegen zijn theoretisch in staat om elke reeks teksttekens te “lezen” om originele zinnen te vormen.

Simpel gezegd, een VRS is een opgenomen stem die wordt afgespeeld wanneer een beller binnenkomt. Het klinkt als een menselijke stem, en die stem geeft de beller opties, zoals het indrukken van een bepaald nummer op het toetsenbord van de telefoon om een ​​bepaalde actie uit te voeren. . Een VRS kan bijvoorbeeld zeggen: “Als u met de factureringsafdeling wilt spreken, drukt u op twee.” Nadat er op twee is gedrukt, wordt het gesprek doorgeschakeld naar de factureringsafdeling.

VRS zou er echter niet zijn als er geen TTS-systemen waren. TTS is verantwoordelijk voor het geven van stem aan alle tekst geschreven door een VRS-dienst. Voor bedrijven is het voordelig om zowel een TTS-systeem als VRS te hebben. Met een TTS-systeem kan een bedrijf een nieuwe demografie van de samenleving bereiken, waaronder mensen met een visuele handicap of die moeite hebben met lezen. De oproep kan in elke taal worden opgenomen, wat betekent dat taalbarrières worden verwijderd. Met de combinatie van een TTS-systeem en een VRS kan een bedrijf berichten in zowel audio- als tekstformaat naar klanten sturen, wat een betere connectiviteit en snellere communicatie mogelijk maakt.